Fostul lider municipal al liberalilor a reuşit după aproximativ jumătate de an de aşteptare să intre în posesia dosarului pe care i l-a întocmit fosta Securitate. Ca într-o mulţime de alte cazuri asemănătoare şi în acesta apar nume care au făcut carieră după revoluţie.
Astfel, date fiind criticile insistente pe care le aducea sistemului comunist, de la exportul cărnii şi lipsa de aprovizionare a alimentărilor din Botoşani, la bancurile politice şi ascultarea posturilor „Vocea Americii” şi „Europa Liberă”, pe 16 mai 1989 Securitatea Oraşului Dorohoi întocmeşte un dosar de influenţare pozitivă a lui Gheorghe Iavorenciuc. El activa ca învăţător la Casa de Copii Pomârla şi nu era membru PCR.
„Susnumitul a fost inclus în această formă de lucru întrucît a fost semnalat că face comentarii negative la adresa condiţiilor de viaţă şi de muncă din ţara noastră, cu privire la modul cum este organizat învăţămîntul; că are preocupări literare, iar unele lucrări au conţinut interpretabil”, se arată în amintitul
raport. Acesta a fost alcătuit după o urmărire informativă prealabilă, prin intermediul
„unor surse cu reale posibilităţi de informare, efectuarea de investigaţii”. Acesta au constatat că Iavorenciuc are păreri proaste despre regimul comunist, dar că este preocupat
„de ridicarea nivelului său de pregătire” şi că nu realizează lucrări literare ostile.
"Largi drepturi şi libertăţi, lucru ce nu există în ţările capitaliste"
În aceste condiţii Securitatea a concluzionat că mai nimerit este declanşarea unui proces de influenţare pozitivă. Ca atare, a fost pus la cale un plan de măsuri care cel puţin citit astăzi stârneşte hohote de râs. Astfel, printre altele, un ofiţer de Securitate urma să-l întâlnească pe actualul ecologist şi să-i spună că unele păreri negative emise de el la adresa statului şi partidului sunt neîntemeiate. De ce?
„Deoarece datorită justeţii politicii partidului şi statului nostru, toţi cetăţenii se bucură de condiţii deosebite, de largi drepturi şi libertăţi, lucru ce nu există în ţările capitaliste”. Apoi urmează înfierarea Occidentului.
„I se va explica faptul că posturile de radio reacţionare din Occident fac propagandă împotriva ţării noastre, dar cei care fac asemenea lucru (aşa scrie – n.r.) sunt nişte trădători care şi-au vândut ţara pentru dolari şi nu trebuie luaţi în seamă”.
De la Muha la Stâncescu
Ei bine, printre cei răspunzători de acest plan de măsuri erau lt.maj.Ioan Muha, nimeni altul decât actualul preşedinte al PRM Dorohoi. În 2012 acesta a candidat la alegerile locale pentru funcţia de primar, mândrindu-se chiar cu trecutul său de securist.
"Nu numai că am declarat acest lucru, dar am pus şi poza mea la avizier pe care scrie că am fost ofiţer al Securităţii Statului. Am fost cel mai premiat ofiţer al Securităţii şi nu ascund asta", a declarat atunci
Ioan Muha (foto dreapta). Ofiţerul de cercetare penală răspunzător de dosar era maiorul Dan Stâncescu. Este cel care apare în mai multe dosare prezentate de-a lungul timpului în
Botoşăneanul şi care după revoluţie a fost ani buni director adjunct al fostei Direcţii a Muncii, până ce, aflând de locul său de muncă dinaintea revoluţiei, Cristian Roman, în primul său mandat de prefect, l-a forţat să se pensioneze.
„Spuneam şi eu că pâinea e neagră, că berea-i caldă, că TIR-urile cu carne pleacă în străinătate, iar noi nu avem ce mânca”, rememorează
Gheorghe Iavorenciuc. Acesta îşi aminteşte că s-a întâlnit de mai multe ori cu Ioan Muha, care îl provoca la discuţii despre situaţia socială, politică şi economică a ţării, pentru ca apoi să scrie rapoarte despre afirmaţiile sale pe aceste teme.
CITEŞTE ŞI:
"Actorul", şef de partid din Botoşani, îşi caută turnătorii de la Securitate la Bucureşti - DOCUMENT
CITEŞTE ŞI:
Fostul şef PNL şocat la CNSAS : turnat de Şoimul, Căprioara şi cercetat de ex-director