Consiliul Judeţean nu a reuşit să cheltuie nici un euro din cele 2,2 milioane primite de la Uniunea Europeană în toamna anului trecut. Banii s-au alocat atunci pentru înlăturarea efectelor produse de calamităţile din 2008.
Instituţia nu a reuşit însă să acceseze suma primită din Fondul de Solidaritate al UE şi a cedat-o Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR). Totul s-a întîmplat din cauza diferenţelor majoare dintre ghidul de finanţare şi realitatea din teren. Astfel, UE a dat banii în primul rînd pentru lucrări de infrastructură, în timp ce grosul investiţiilor de după inundaţii au vizat refacerea unor case.
Şi mai ciudat este faptul că din fond s-ar fi putut lua şi bani pentru infrastructură, însă doar dacă lucrările s-ar fi executat pe vechile amplasamente, adică în zonele inundabile. Mai mult, dacă era vorba de un pod sau de un drum, despăgubirea se făcea la valoarea de inventar, care în acte este una insignifiantă.
Demersuri fără rezultat la premier
În vara acestui an şeful CJ l-a informat pe premierul Emil Boc, cu ocazia unei vizite efectuate de acesta la Botoşani, de blocajul intervenit. El i-a propus modificarea ghidului de finanţare astfel încît banii să poată fi utilizaţi pentru lucrările de investiţii de după inundaţiile din 2010, însă ideea sa nu a fost îmbrăţişată de premier.
„Banii i-am transferat la Apele Române. Ce au făcut mai departe cu ei nu ştiu”, ne-a declarat
Mihai Ţâbuleac, preşedintele CJ. Acesta a mai spus că, între timp ANAR devenit eligibilă şi de aceea i s-au cedat fondurile.