Intenția de cumpărare va fi supusă atenției consilierilor județeni în ședința ordinară care a fost convocată pentru data de 17 decembrie 2020, de la ora 10:00.
Consiliul Județean a demarat procedurile de negociere cu proprietarul clădirii „Casa Moscovici” din municipiul Botoșani, clădire monument istoric și care este în imediata vecinătate a Bibliotecii Județene Mihai Eminescu, pe strada Calea Națională.
Iar acest lucru se întâmplă după ce, proprietarul imobilului, adică SC Nord Proiect SA a solicitat CJ-ului exercitarea dreptului de preemțiune. Asta înseamnă că, la momentul scoaterii la vânzare a unei clădiri monument istoric, instituțiile statului au prioritate la cumpărare.
Valoarea tranzacției urmează să fie stabilită de către un expert expert al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România, în vederea stabilirii valorii de piață a imobilului.
Clădirea are o suprafață de 1.744 de metri pătrați și un teren de puțin peste 1.000 de mp. În decizia de demarare a negocierilor pentru cumpărarea Casei Moscovici au contat și două adrese de la două unități de cultură din subordinea Consiliului Județean.
Muzeul Județean Botoșani a transmis că are nevoie de un spațiu autonom pentru mutarea patrimoniului cultural expus sau din depozite, pe perioada lucrărilor de modernizare din sediul principal situat în Bulevardul Mihai Eminescu.
Iar Biblioteca Județeană Mihai Eminescu a transmis faptul că dorește asigurarea continuității activității unor secții care funcționează de peste 50 de ani în clădirea monument istoric „Casa Moscovici”, din Calea Națională.
În trecut, o situație similară s-a petrecut cu fostul sediu al Muzeului de Etnografie, care a funcționat ani buni în arealul de blocuri din spatele Pietonalului Unirii. Negocierile au eșuat după ce proprietarul respectivei clădiri nu a fost de acord cu suma oferită de CJ și s-a ajuns la situația în care imobilul a rămas fără utilitate și stă nefolosit și în prezent.
(sursa CNIPT Botoșani)
Casa Moscovici a fost construită înainte de anul 1872 și refăcută după 1888 de bancherul evreu Boris Moscovici, cel care i-a dat și actuala „arhitectură eclectică de factură baroc-palladian”.
În prezent, Casa Moscovici este în proprietatea S.C. Nord Proiect Botoșani, iar la parter funcționează 3 secții ale Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu”.
Familia Moscovici fiind mai mult timp plecată a decis să vândă clădirea, ulterior aceasta fiind achiziţionată de Camera de Comerţ, instituţie care a folosit-o între cele două războaie mondiale. La parterul clădirii a funcţionat în 1888 şi o librărie, iar între cele două războaie a avut sediul acolo şi Garda de Fier. În februarie 1941, la parterul Palatului Camerei s-a cedat o cameră, unde a funcţionat sediul „Ajutorului legionar”. În Procesul Verbal de Inspecţie din 21 – 24 octombrie 1943, referitor la Palatul Camerei, acesta era văzut ca fiind „Cea mai frumoasă, încăpătoare şi mai monumentală Cameră de Comerţ din Regiune”. La 1 Mai 1944, Consiliul de Administraţie a închiriat trei camere pentru Serviciul Sanitar al oraşului, două apartamente pentru Circumscripţia III Poliţie, iar la etaj pentru Instanţa Specială de Judecată, „Tribunalul”. Până la urmă, clădirea a fost destinată Bibliotecii Judeţene Botoşani fiind înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice din anul 2010.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
FC Botoșani a învins o echipă din Germania în al doilea amical din Turcia – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Un incendiu cum rar sunt: Pompierii botoșăneni au salvat totuși casa
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Polițiștii botoșăneni avertizează: Reguli stricte pentru siguranță pe drumurile înzăpezite
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile