În calitate de autoritate contractantă, Consiliul Județean a scos la licitație achiziția privitoare la realizarea Monumentului Comemorativ de la Huțani, comuna Vlădeni.
Monumentul se dorește a fi ridicat în memoria victimelor celui mai tragic accident rutier din istoria României.
Din păcate, Consiliul Județean Botoșani a publicat, în sistemul electronic de achiziții publice, contractul de lucrări privitor la realizarea monumentului, în două rânduri.
Nicio firmă nu s-a arătat interesată de construcție, motiv pentru care anunțul va fi publicat pentru a treia oară.
Monumentul va fi construit pe o suprafață de teren de 100 mp, denumirea achiziției fiind „proiectare și execuție monument comemorativ Huțani / Vlădeni”.
Valoarea contractului de lucrări este de 210.084 lei. Proiectarea și construcția monumentului se află din nou în achiziție publică.
Proiectul urmărește realizarea monumentului comemorativ al victimelor celui mai grav accident rutier din România, care a dus la dispariția a 48 de oameni la data de 29 iunie 1980, conferind respectul cuvenit pentru cei plecați la cele veșnice precum și pentru familiile și rudele acestora.
Propunerile privind conceptul monumentului sunt orientative, prestatorul având posibilitatea să propună soluții ce au în vedere îmbunătățirea imaginii și simbolisticii
Monumentul va avea o structură de rezistență realizată din diafragme de beton armat monolit (perete structural).
Se va amplasa pe trei plăci circulare, concentrice. Una din plăci va avea o rază de trei metri. Din centrul cercurilor va pleca o diafragmă înclinată din beton armat, diafragma fiind placată cu granit negru peste care se va fixa o cruce latină din marmură albă, cu înălțimea de trei metri.
La baza diafragmei centrale se va amenaja un mic spațiu protejat (firidă) pentru aprinderea lumânărilor întru pomenirea victimelor tragicului accident de circulație.
La partea superioară a diafragmei centrale se va amplasa numele comemorativ din marmură albă cu textul următor: „În memoria victimelor tragicului accident rutier din 29.06.1980”.
„Țin să-i mulțumesc primarului comunei Vlădeni, dl Voicu Murariu, care și-a arătat toată deschiderea și tot sprijinul pentru acest proiect, punând la dispoziție terenul și asigurând 20% din costurile necesare realizării monumentului”,
Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani
Pe 29 iunie 1980, într-o zi de vară de mare sărbătoare, Sfinții Apostoli Petru și Pavel, un autobuz care circula pe ruta Suceava – Botoșani s-a răsturnat pe unul dintre podurile care se află pe teritoriul localității Huțani. Era supraaglomerat, avea peste 80 de persoane, adulți și copii, familii întregi, femei însărcinate.
Unele statistici indică un număr de 48 de morți, în altele ar fi peste 50 de victime decedate. Cei care își amintesc acea zi fatidică ridică numărul morților peste pragul de 50. Nimeni nu mai are cum să știe vreodată câți au fost cu exactitate deoarece toate documentele au fost distruse între timp și nu mai există vreo copie a dosarului de atunci care a conținut mărturii, expertize, cercetări la fața locului sau concluzii criminalistice.
Cartea scrisă de jurnaliștii Botoșăneanul care povestește în amănunt tragedia, cu imagini de la locul accidentului, poate fi cumpărată de la Librăria Luceafărul de lângă CEC Botoșani sau comandată online pe carte.botosaneanul.ro. De asemenea, volumul poate fi achiziționat și de pe Carturesti.ro, fiind inclus încă de anul trecut în portofoliul prestigioasei rețele de librării.
ACUM la Botoșăneanul TV: Dezbatere despre șansele USR la alegerile parlamentare – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024