Evaluarea contestațiilor la concursul pentru directorii de școli va fi făcută de o comisie din alt județ decât cel în care a fost susținută proba.
Potrivit calendarului de organizare și desfășurare a concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar, depunerea contestaţiilor la proba de interviu s-a desfășurat în zilele de 21 şi 22 noiembrie 2016, în intervalul orar 8:00-16:30, respectiv 23 noiembrie 2016, în intervalul orar 8:00-12:00. Listele centralizate ale candidaților care au depus contestații vor fi făcute publice miercuri, 23 noiembrie, după finalizarea acestui proces, prin afişare la sediul şi pe site-ul ISJ/ISMB.
Pentru a asigura un cadru obiectiv de evaluare care să genereze o ierarhizare corectă a candidaților, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a decis ca evaluarea acestor contestații să fie făcută de o comisie din alt județ decât cel în care a fost susținută proba. Arondarea contestaţiilor depuse de candidați a fost stabilită de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi comunicată inspectoratelor şcolare județene.
Din comisiile de soluționare a contestațiilor, constituite la nivel judeţean şi în Capitală, vor face parte alte persoane decât cele prezente în comisiile de concurs, respectându-se structura și componența prevăzute de metodologia de concurs. Având în vedere faptul că aceste comisii soluţionează contestaţiile depuse de candidaţi dintr-un alt judeţ, în componența lor pot intra reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din orice localitate din cadrul judeţului, care au studii universitare. De asemenea, cadrele didactice pot fi selectate din unităţi diferite de învăţământ din oricare dintre localităţile judeţului.
Contestațiile se înregistrează la registratura inspectoratelor şcolare județene/ISMB. În situaţia în care un candidat înscris la două sau mai multe unităţi de învăţământ (sau la aceeaşi unitate de învăţământ pe două funcţii) doreşte să conteste proba de interviu pentru toate unităţile de învăţământ/funcţiile pentru care a concurat, depune separat câte o contestaţie pentru fiecare unitate, respectiv funcţie. Nu pot fi contestate probele susţinute de alţi candidaţi.
Soluţionarea contestațiilor şi afişarea rezultatelor finale vor avea loc în perioada 24 noiembrie - 9 decembrie 2016. Sunt declarați „admiși” candidații care au realizat un punctaj de cel puțin 35 de puncte pentru fiecare probă și un punctaj total de cel puțin 105 puncte prin cumularea punctajelor celor trei probe de concurs.
Ultima etapă a concursului - validarea în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar a rezultatelor finale și transmiterea acestora la minister - este programată în data de 16 decembrie 2016.
„Ne aflăm în plin proces de depunere a contestațiilor. Cred că suntem datori profesorilor cu un răspuns clar referitor la posibilitatea contestării probei de evaluare a CV-ului. Am purtat în ultimele zile mai multe discuții, cu juriști și colegi din minister, pentru a identifica modalități de rezolvare a situațiilor semnalate. În acest moment, există mai multe anchete penale deschise ca urmare a sesizărilor inspectoratelor școlare județene sau ale candidaților. Pentru ca anchetele să își urmeze cursul firesc, iar cei care au încălcat legea să plătească, nu este oportună, din punct de vedere juridic, o intervenție administrativă. Rămân fidel demersurilor de a depune toate eforturile pentru a asigura un concurs corect. De aceea, voi mandata Corpul de Control să analizeze toate cele peste 150 de situații în care s-au înregistrat diferențe de evaluare a CV-urilor candidaților și pe care le-am centralizat la nivelul ministerului. În două săptămâni vom avea o imagine completă asupra situației și vom sesiza instituțiile abilitate privind toate cazurile în care s-a constatat că membrii comisiilor de evaluare au încălcat legea.Mai mult, le recomand tuturor celor care se simt nedreptățiți de către comisiile de evaluare să depună sesizări care să poată fi analizate de instituțiile în drept. Cei care nu au respectat legea trebuie să răspundă pentru faptele lor”, a declarat Mircea Dumitru, ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice.
ASTĂZI: Protest tăcut la Muzeul Județean pentru salarii
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Harta șpăgii din spitale, procent ridicat la Botoșani – CLASAMENTUL
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Un italian recunoscător a fost premiat pe scena teatrului: S-a spart zidul tăcerii – VIDEO
Oana Sava
Jan 15, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
ACUM: „Te Deum” la Uspenia pentru marele poet Mihai Eminescu – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile