Furt de curent prin metode ingenioase, cu ajutorul angajaților de la Delgaz Grid. Peste 100 de contoare au fost ridicate, inclusiv de la consumatori din Botoșani.
O anchetă despre furturile de curent făcute printr-o metodă nouă și comodă (un dispozitiv acționat cu telecomanda) se anunță a fi de durată, măcar prin prisma faptului că trebuie supuse unor expertize de specialitate nu mai puțin de 108 contoare ridicate de la ”consumatori casnici şi industriali din judeţele Neamţ, Iaşi, Botoşani, Tulcea, Brăila şi Harghita, despre care există suspiciuni rezonabile că au sustras curent electric prin alterarea datelor de consum”.
Printre consumatorii din județul Neamț se numără și 5 polițiști, aflați oarecum în anturajul lui Ilie Craiu, dar și câțiva cunoscuți oameni de afaceri, cu firme mari și puternici și, evident, cu un consum de energie electrică pe măsură, scrie Mesagerul de Neamț. Ilie Craiu, care locuiește în Pângărați și a fost dus la arestare pentru trafic de influență legat de niște ”demersuri” pentru obținerea unui permis de conducere contra cost, este cunoscut de mult timp ca specialist în furtul de curent.
Numai că nimeni nu se uita la el ca la un infractor, ci mai curând ca la un om care face un act de dreptate fraudând furnizorul de electricitate în folosul oamenilor care oricum plătesc facturi prea mari.
Din punct de vedere al anchetatorilor, însă, faptele sale se încadrează exact în articolele Codului Penal: ”În motivarea propunerii de arestare s‑a arătat că la data de 09.01.2018, DIICOT – Biroul Teritorial Neamţ s‑a sesizat din oficiu despre faptul că, la nivelul judeţului Neamţ, acţionează, în baza unor planuri prestabilite, o grupare infracţională care are drept scop obţinerea de beneficii materiale ilicite importante, prin efectuarea de intervenţii neautorizate asupra infrastructurii de transport a energiei electrice, cu scopul de a întrerupe total sau parţial funcţionarea aparatelor de măsură. Practic, prin instalarea pe placa de bază a dispozitivelor de înregistrare a consumului de energie electrică a unui releu telecomandat, fabricat de către unul dintre membrii grupului, se întrerupe parţial sau total funcţionarea aparatului de măsură, ceea ce are rolul de a conduce la consemnarea unui consum mult inferior celui real.
Având în vedere amploarea activităţii infracţionale, dar şi beneficiarii, care sunt îndeosebi societăţi comerciale, mari consumatoare de energie electrică, activităţile grupului infracţional duc la crearea unor prejudicii grave la nivelul sistemului energetic naţional”.
Practicată cu succes de ani buni, activitatea grupului se baza pe un electrician de la DELGAZ GRID, care fabrica dispozitivele telecomandate. Alți membri ai grupului se ocupau cu găsirea clienților și cu montarea efectivă a dispozitivelor în interiorul contoarelor, în schimbul unor ”taxe” cuprinse între 100 și 600 de euro, după care sigiliile erau montate înapoi, mai scrie sursa citată.
Cel mai interesant este că, după cum au stabilit anchetatorii, activităţile derulate de către grupul infracţional au beneficiat de sprijin din partea unora dintre angajaţii SC DELGAZ GRID SA.
Ancheta a fost preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț și se desfășoară cu sprijinul ofițerilor DGA, pentru că sunt polițiști implicați în cauză.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
FC Botoșani a împrumutat un fundaș central în vârstă de 24 de ani
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Botoșănean amendat cu 1.500 de lei după ce a făcut „prostii” la ghena de gunoi
Oana Sava
Jan 16, 2025
MINUNE: O femeie și-a uitat poșeta pe o bancă în Centrul Istoric și nimeni nu a furat-o
Oana Sava
Jan 16, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile