Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani anunţă efectuarea de verificări pe linia respectării prevederilor legale pentru perioadele în care se vor înregistra temperaturi de peste 37° C sau depăşiri a pragului valoric al indicelui de confort termic.
De la ventilaţie, la duşuri
Potrivit reprezentanţilor
ITM Botoşani, în sensul OUG 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, prin temperaturi extreme se înţeleg temperaturi exterioare ale aerului, care depăşesc + 37° C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare. Autoritatea Naţională de Meteorologie are obligaţia de a comunica zonele în care temperatura, respectiv indicele temperatură – umiditate, atinge pragurile valorice menţionate, precum şi zonele pentru care se prognozează atingerea sau depăşirea acestor praguri.
Potrivit amintitului act normativ, angajatorii sunt obligaţi să ia câteva măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber. Printre acestea se regăsesc reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer. De asemenea, pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt necesare asigurarea apei minerale adecvate (câte 2 – 4 litri/persoană/schimb), asigurarea echipamentului individual de protecţie, asigurarea de duşuri.
Controale cu ameninţări
Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor lua măsurile dispuse în Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru etc).
„Inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate şi Sănătate în Muncă vor efectua controale privind respectarea prevederilor Legii nr. 346 din 18 iulie 2001 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă nr.99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă”, afirmă
Stelian Meţler, inspector şef ITM Botoşani. Acesta anunţă că, pentru nerealizarea masărilor prevăzute mai sus, se vor aplica, acolo unde este cazul, sancţiunile prevăzute de OUG 99/2000.
CITEŞTE ŞI:
Prefectul trimis de caniculă în periplu prin judeţ - AFLĂ plângerile primarilor