(P) Lipsa tratamentelor adecvate pe durata întregului ciclu de vegetație poate duce la scăderi semnificative ale producției de porumb, uneori chiar de până la 50%. În acest sens, pentru diminuarea impactului bolilor asupra porumbului, este necesară abordarea unei strategii eficiente și moderne pentru a asigura producții de calitate înaltă și durabile.
În continuare, vei descoperi patru aspecte-cheie pe care să le implementezi în cadrul unei abordări moderne de control al bolilor în cultura de porumb.
Semințele tratate sunt prelucrate cu substanțe care asigură o protecție inițială împotriva bolilor încă din primele etape de creștere a plantelor. Alegerea unor hibrizi certificați și adaptați condițiilor locale și tipului de sol contribuie semnificativ la creșterea rezistenței plantelor la bolile specifice zonei. Atunci când alegi hibridul ține cont de:
● perioada de vegetație;
● capacitatea de producție;
● rezistența la condiții de stres;
● rezistența la boli și dăunători;
● rezistența la cădere și frângere;
● să aibă o inserție uniformă a știuleților pentru a facilita recoltarea mecanizată.
În funcție de grupa FAO, hibrizii de porumb sunt clasificați în nouă grupe, iar în România doar șase sunt potrivite, fiecare corespunzând unei zone favorabile distincte, după cum urmează:
● Zona 1: Include sudul Câmpiei Olteniei, Munteniei și Dobrogea, potrivită pentru grupele FAO 600-650.
● Zona 2: Acoperă restul Câmpiei Olteniei și Munteniei, sudul Moldovei, estul Dobrogei și vestul Câmpiei Banatului, recomandată pentru grupele FAO 500-600.
● Zona 3: Cuprinde restul Câmpiei Banatului, jumătatea vestică a Câmpiei Crișanei, colinele sudice ale Olteniei și Munteniei, potrivită pentru hibrizii din grupele FAO 400-500.
● Zona 4: Include cea mai mare parte a Moldovei între râurile Siret și Prut, estul Câmpiei Crișanei, Câmpia Someșului, colinele nordice ale Olteniei și Munteniei, zonele colinare din vestul țării și terasele Mureșului, recomandată pentru grupele FAO 300-400.
● Zona 5: Acoperă nord-estul Moldovei, Colinele Moldovei la vest de râul Siret, Câmpia și Podișul Transilvaniei, colinele din sud-estul Banatului, potrivită pentru hibrizii din grupele FAO 200-300.
● Zona 6: Include regiunile nord-vestice ale Moldovei (județul Suceava) și toate regiunile submontane, ideală pentru hibrizii din grupele FAO 100-200.
Indiferent de etapa de dezvoltare în care se află, toți hibrizii certificați și zonați pot fi afectați de boli la porumb. De aceea, va trebui să adopți o abordare integrată, care să implice folosirea fungicidelor pentru combaterea bolilor, a insecticidelor pentru gestionarea dăunătorilor, a erbicidelor potrivite pentru controlul buruienilor, precum și măsuri agrofitotehnice.
Strategia integrată se referă la:
Buruienile pot acționa ca gazde pentru agenți patogeni, ceea ce va spori riscul de infecții în culturile de porumb. Utilizând erbicide preemergente și postemergente adecvate, poți să controlezi eficient buruienile și să reduci presiunea asupra culturii principale.
Un fungicid care combate excelent un spectru larg de boli la cultura de porumb, dar care oferă și efecte fiziologice AgCelence® pentru îmbunătățirea producției și calității recoltelor este, de exemplu, Retengo®. Acesta are o formulare de concentrat emulsionabil, are o mișcare translaminară în plantă și acționează atât preventiv, cât și curativ împotriva agenților patogeni specifici, iar substanța activă de la baza sa este piraclostrobin.
Acest pas presupune monitorizarea regulată a dăunătorilor care pot apărea în cultură și aplicarea unor metode de control adecvate. Agenții patogeni pot pătrunde în țesuturile plantelor de cultură și prin leziunile provocate de dăunători.
Implementează practicile agricole care contribuie la sănătatea plantelor și a solului. Acestea pot include irigare și fertilizare optimizate, rotația culturilor, arătura de toamnă, nivelarea solului și efectuarea lucrărilor cu grapa în cazul suprafețelor denivelate.
O rotație adecvată, cu o durată optimă între 2 și 6 ani, contribuie la reducerea presiunii patogenilor și buruienilor specifice culturii de porumb. De asemenea, se recomandă întreruperea periodică a rotației grâu-porumb, introducând alte culturi pentru cel puțin 2-3 cicluri succesive. Este un aspect important pentru protecția culturii de porumb, pentru că grâul și porumbul au patogeni comuni.
Rotația culturilor îmbunătățește fertilitatea și structura solului prin aportul divers de substanțe nutritive. Anumite culturi pot îmbogăți solul cu nutrienți specifici, iar altele pot ajuta la drenarea și aerisirea solului.
Pe lângă provocările aduse de boli, factorii de stres reprezintă o amenințare majoră care poate sensibiliza planta și o poate expune mai tare la atacurile agenților patogeni. Acești factori de stres sunt temperaturile scăzute din perioada răsăritului, canicula, seceta pedologică și pun în pericol dezvoltarea și rezistența plantelor în perioada de vegetație. Seceta, frigul, grindina și alți factori de stres pot compromite rezistența tulpinilor și a plantelor, afectând astfel potențialul de producție al hibrizilor de porumb.
În acest sens, sunt necesare instrumente suplimentare pentru combaterea factorilor care reduc calitatea și cantitatea producției. O soluție inovatoare pe care o ai la dispoziție este Retengo®, care combate un spectru larg de boli, îmbunătățește eficiența creșterii plantelor și mărește toleranța la stres datorită efectelor AgCelence®. Acest produs te va ajuta și să crești producția de porumb, obținând totodată recolte de calitate.
În concluzie, controlul bolilor în cultura de porumb necesită o abordare integrată, care să conțină atât practici de prevenție, cât și utilizarea unor tehnologii moderne. Prin adoptarea acestor patru aspecte-cheie, vei reuși să maximizezi eficiența producției și să controlezi bolile din cultura de porumb.
Sursa foto: Shutterstock
Tânără din Botoșani băgată la închisoare după o ditamai aventura în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Procesiune cu Sfinte Moaște în mai multe parohii din județul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
3 motive pentru a cumpăra centrala pe lemne Stropuva S40U
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Tânăr din Botoșani prăbușit sub ochii trecătorilor, ambulanța chemată urgent
Oana Sava
Nov 22, 2024