Mulţi dintre părinţi, încă de la primele simptome de boală ale copilului cred că este necesar să le administreze antibiotice sau să îi îndoape cu tot felul de medicamente pentru creşterea imunităţii. Medicii specialişti susţin însă că aceasta este o percepţie greşită.
Medicii pediatri precizează că o astfel de medicaţie pentru creşterea şi susţinerea imunităţii este necesară numai în anumite situaţii. De asemenea specialiştii au mai spus că încă din primii ani de viaţă un copil vine în contact cu sute de specii microbiene şi că singur îşi formează imunitatea şi reacţionează atunci când intră în contact cu acestea.
„Există situații în care medicația pentru creșterea și susținerea imunității este necesară, dar aceasta este în situația unor copii debilizați prin anumite afecțiuni sau care au sindroame de imunodeficiență recunoscute sau cunoscute și nu dacă un copil s-a îmbolnăvit de două-trei ori într-o lună, gata trebuie, să îi creștem imunitatea. De când copilul se naște până când merge la școală el vine în contact cu 500 și ceva de specii microbiene și în felul acesta își formează imunitatea”, a explicat
Aurel Tinca, medic pediatru.
[[banner]]
Recomandarea în cazul unui copil care dă demne de îmbolnăvire este ca părinţii să se prezinte cu el la medic. Pediatrul a afirmat, însă că în multe dintre cazuri medicii prescriu tratamentul la cererea aparţinătorilor, chiar dacă nu ar fi tot timpul necesar un tratament medicamentos.
„Apare o chestie de intercondiționalitate între cei doi, între aparținător și medic. Aparținătorul cere un tratament, medicul îl dă cam cum vrea acesta, îmi pare rău să spun asta, dar așa se întâmplă, și îi dă un tratament antibiotic deși nu are nevoie și se încheie un cerc vicios. Și dacă se duce la un alt medic și spune că nu îi dă spune că nu merge altă dată că nu i-a dat antibiotic. În 80% dintre situații copiii nu au nevoie de acest tratament cu antibiotic și o spun cu toată răspunderea”, a mai spus
Aurel Tinca.
La simple răceli pediatrul susţine că, ceea ce au nevoie copiii pentru a depăşi boala este o alimentaţie energică şi foarte multe lichide. Nu în ultimul rând medicul a mai menţionat că, atunci când o afecţiune virală devine expresivă clinic, cu febră mare, cu tuse, poate să impresioneze, însă dacă febra nu depăşeşte 48 de ore tratamentul cu antibiotic este inutil şi nu este necesar. Dacă pentru o boală virală se intervine cu tratamente exagerate, organismul este împiedicat să se apere singur.
(A.D)
CITEŞTE:
Alimentaţie greşită! Patru copii botoşăneni din cinci sunt anemici