„Mamă” și „Tată” – cuvinte pe care mulți copii din Botoșani nu le pot spune. Mulți dintre ei au fost abandonați la naștere ori părăsiți pe măsură ce părinții au realizat că nu îi pot întreține. Ajunși în grija statului, copiilor le-au pierit de pe limbă cuvinte atât de încărcate precum cele două, însă câțiva dintre ei vor învăța din nou să le rostească.
Asta pentru că au avut parte de un nou început. Până în ultima zi a anului trecut, 14 copii din Botoșani au ajuns în sânul unor noi familii prin Serviciul de Adopție. La Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani, s-au parcurs toți pașii legali pentru ca acești micuți să fie membri cu acte în regulă ai unor familii, și să părăsească sistemul de stat.
Alți 28 de copii s-au aflat în monitorizarea post-adopție, în timp ce pentru alți 17, s-a revocat măsura de protecție specială, în dosar de adopție, doi dintre aceștia fiind adoptați de către asistenții maternali în grija cărora se aflau.
Specialiștii sunt de părere că beneficiile sistemului de adopție sunt nenumărate, o sursă de bucurie pentru ambele părți, atât pentru copiii care își găsesc noi părinți, cât și pentru aceștia din urmă.
Alexandru Colbu, director-adjunct Protecția Copilului Botoșani:
„Cu siguranță posibilitatea instituției noastre de a acorda sprijin familiilor care doresc să aibă un copil este benefică, mai ales pentru copil, pentru că va crește într-un mediu familial – în general, familiile care adoptă copii, au o situație financiară destul de bună, sunt și evaluați în sensul acesta –, va beneficia de alte condiții pe care le găsim într-un centru sau în altfel de măsuri de protecție”.
Cum sistemul actual îngreuna cu mult procesul de adopție, viitoarele familii aveau să aștepte uneori chiar ani buni până să devină un întreg. Alexandru Colbu spune însă că procedurile au fost cu mult simplificate odată cu modificarea care a deblocat multe dintre dosarele aflate deja pe rol:
„De pildă, modificarea care ne-a deblocat nouă foarte mare parte din dosarele din Instanță, a fost aceea prin care s-a prevăzut că Instanța poate să treacă peste acceptul părinților naturali cu privire la acești copii când se deschide procedura de adopție. Părinții dacă nu se prezintă la două termene, instanța poate trece peste acordul pe care îl solicita de la acești părinți, și deschide procedura de adopție pentru copii, practic copilul prin acea sentință, devine adoptabil”.
Ulterior, rolul specialiștilor de la Protecția Copilului își spune cuvântul. Aceștia trebuie să identifice o familie sau o persoană care să fie compatibilă cu copilul și mai apoi, să ducă la capăt întreg procesul de adopție care presupune, printre altele, și acțiunile legale pe care le presupune Instanța de judecată.
(C.B.)
2,7 milioane de euro pentru dezvoltarea liceelor cu profil agricol din județ
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Femeie AMENDATĂ de polițiștii locali după ce și-a scos masa în stradă
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Inspectorii de muncă, în controale pe la firmele din Botoșani în cadrul unei campanii
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024