Botoșănenii pot vizita la Muzeul Județean de Istorie Botoșani, începând de astăzi, 30 octombrie 2014, expoziția din cadrul proiectului „Muzeul vieții cotidiene în comunism”.
Până pe 19 noiembrie, aceștia pot să vadă diferite obiecte din perioada Epocii de Aur, de la aparate de fotografiat retro, mașini de scris sau discuri de vinil, la vechi reviste sau albume foto care înfățișează perioada dinaintea Revoluției. „Expoziția de aici nu face decât să ne introducă în proiect, în această lume a vieții cotidiene comuniste și este prima de acest gen la nivel național. Cred că la anul pe vremea aceasta, vom avea mult mai multe obiecte și vom putea organiza mai multe expoziții tematice, exact așa cum ar trebui să avem”, a declarat Constantin Iftime, organizator și președinte al Asociației CulturEst.
CITEȘTE: Muzeul Comunismului se face la CET susţinut de Primărie, scriitori, Flutur şi mari afacerişti
Vernisajul este organizat de Asociația CulturEst în parteneriat cu Muzeul Literaturii Române Iași, și face parte dintr-un proiect mai amplu, în urma căruia se urmărește deschiderea primului muzeu al vieții cotidiene în comunism din țară. „Aici am adus obiectele provizoriu, mai mult pentru a face imagine acestor activități pe care noi le desfășurăm, dar ele vor crește ca interes atunci când vor fi mutate în muzeul pe care îl construim. Cred că la anul pe vremea asta, vom avea mult mai multe obiecte și vom putea organiza mai multe expoziții tematice, exact așa cum ar trebui să avem. Vă garantez că va fi unul dintre cele mai interesante muzee, nu doar din România, ci poate și din afară”, a adăugat Constantin Iftime.
Totodată, vernisajul nu scoate la iveală doar rămășițe ale unei epoci pierdute, ci este și prilej de a apropia școlarii de muzeografie. La realizarea expoziției care s-a deschis astăzi, a participat și o echipă de voluntari, elevi sau absolvenți de liceu, care încă din vară au dus o campanie de colectare a obiectelor. „A fost o activitate foarte deosebită. Am început în vara aceasta și am terminat în septembrie. Am amplasat două corturi, unul pe Pietonalul Unirii și celălalt în Piața Mare, am expus niște obiecte, oamenii au fost interesați și au venit la noi curioși, dar am fost și prin oraș și am împărțit informații despre proiect”, precizează Andrici Ioan, voluntar în cadrul proiectului, fost elev la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”.
La Muzeul de Istorie nu sunt expuse doar obiectele colectate de voluntarii proiectului „Muzeul vieții cotidiene în comunism”, ci și din cele donate de către Muzeul de Literatură din Iași, din expoziția „Copilăria părinților noștri”.
CITEȘTE: Portariuc a ajuns şi în juriul de la Muzeul Comunismului – AFLĂ câţi bani se pun la bătaie
[[galerie-foto]]
Bunătăți din Botoșani duse la o expoziție de tradiție din Germania
Oana Sava
Jan 17, 2025
FC Botoșani reia campionatul cu o echipă „grea”: Din păcate nu ne putem alege adversarii – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Leo Grozavu a semnat cu FC Botoșani un contract pe doi ani și jumătate – VIDEO cu primele declarații
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile