Oamenii pe care ne bazăm în principal și care sunt trimiși în linia întâi în lupta pandemică, fac parte din categoria celor mai expuse persoane la infectarea cu noul virus.
Pe timpul stării de urgență decretată de președinte în România, mai multe servicii și unități publice au trecut sub comanda MAI, care lucrează în teritoriu prin Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ).
Este și cazul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple (SPCEPS) de unde au fost detașați la Poliție angajați, începând cu data de 1 aprilie 2020.
Unul dintre ofițerii de la Pașapoarte a fost depistat cu COVID-19 alături de soția sa care este angajată într-o altă structură a statului, aflată în subordinea Prefecturii. Până să vină rezultatul testului, angajatul detașat de la Pașapoarte la Poliție, ar fi continuat să meargă la serviciu și să aibă contact cu polițiști de la IPJ Botoșani.
„Angajatul de la Serviciul de Pașapoarte a fost testat pozitiv pentru coronavirus, ca urmare a contactului cu o angajată a Serviciului de Permise, testată, de asemenea pozitiv. Un alt angajat al Serviciului de Pașapoarte care fusese detașat la IPJ s-a aflat în izolare în intervalul 7 -21 aprilie 2020”,
Transmite Centrul Județean de Comunicare Botoșani
Această situație a stârnit mai multe reacții în rândul cadrelor MAI de la Botoșani care susțin că, prin natura locului de muncă, trebuie să se prezinte în continuare la serviciu deși, în mod normal ar fi trebuit fie la izolare, după ce au intrat în contact cu pacient infectat, respectiv colegul detașat de la Pașapoarte.
Mai mulți polițiști au transmis o serie de mesaje pentru a fi protejați având în vedere că la rândul lor, când dezbracă uniforma statului, devin tați, soți, frați sau fii.
„Mai mulți colegi de-ai noștri au intrat în contact cu el. Dintre ei, sunt care au stat și în izolare și care urmează să iasă. Restul nu au fost testați pentru că se spune că nu au simptome. Nu interesează pe nimeni, pentru că rămân fără oameni și dă rău ca polițiștii să fie infectați, nu dă bine la Minister și la public”,
A declarat sub anonimat un polițist
Un alt polițist ar avea soția confirmată cu COVID iar colegii lui sunt de asemenea îngrijorați având în vedere contactul zilnic la locul de muncă. Ar fi transmis șefilor că sunt expuși și li s-ar fi răspuns prin medicul IPJ că nu este nevoie să intre la izolare întrucât „nu a fost contact direct de genul celui în care se pupă sau se îmbrățișează între ei”.
„Acum alți colegi au intrat în contact cu contacții direcți și nu au fost puși la izolare. Merg în continuare la serviciu. Nu s-a scris nimic despre asta, se merge pe burtă. Pentru că în IPJ nu mai sunt alți oameni și trebuie să se lucreze cu cei care sunt”,
A arătat un alt cadru din IPJ
Oficial, Centrul Județean de Comunicare confirmă că la nivelul IPJ Botoșani se află în autoizolare un număr de 7 polițiști care au membri infectați în familie sau au intrat în contact direct cu o persoană pozitivă.
„În ceea ce privește serviciile de patrulare, acestea nu sunt afectate, existând suficient personal pentru acoperirea tuturor zonelor”,
Centrul Județean de Comunicare Botoșani
La Serviciul de Pașapoarte nu sunt înregistrate probleme, având în vedere că angajatul depistat pozitiv fusese detașat la Poliție începând cu data de 1 aprilie 2020. Chiar și în aceste condiții, înainte de a se relua relația cu publicul, Serviciul de Pașapoarte a fost dezinfectat.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Lucrări în forță pe un tronson din Autostrada Moldovei – VIDEO cu stadiul investiției
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
Nu, nu e martor! Prepeliță ridicat de DNA pentru ce a făcut ca manager la spital
Gabriela Erdic
Jan 22, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile