Pandemia de coronavirus a provocat la Botoșani apariția unor fenomene care nu s-au mai întâlnit, cel puțin după revoluție. Băncile și supermarketurile, dar nu doar acestea, s-au confruntat cu situații extreme.
Duminică, în jurul orei 21:00, toate bancomatele deținute de Garanti BBVA erau lipsite de lichidități.
”Nu mai este disponibil numerar în ATM. Îți poți continua tranzacția la un alt ATM”, era mesajul afișat la bancomatul din strada Primăverii.
Problema era că și ATM-ul de la sucursala băncii din centrul orașului, din apropiere de ”Casa Cărții”, afișa un mesaj asemănător:
”Ne cerem scuze, acest bancomat nu mai are numerar disponibil”.
Iar retrageri nu se puteau efectua, din același motiv, nici la bancomatul din Calea Națională, din zona Stadionului Municipal.
La Banca Română pentru Dezvoltare existau fonduri, dar intervenise o noutate privind POS-urile.
La sucursala BRD din centrul urbei era de altfel lipit un anunț în acest sens.
”Ca și dumneavoastră, suntem preocupați de sănătatea și siguranța dumneavoastră și a colegilor noștri. Așadar, vă rugăm și vă mulțumim anticipat:
- Să așteptați afară dacă observați că agenția este aglomerată sau managerii de clientelă BRD sunt deja ocupați cu alți clienți.
- În agenție să păstrați o distanță de cel puțin 1,5 metri față de cei din jurul dumneavoastră, fie că sunt clienți sau personal al băncii.
Din aceleași motive am decis să nu mai efectuăm retrageri de numerar la POS decât pentru clienții BRD”.
Toate aceste lucruri se vedeau la Banca Transilvania care elibera numerar și la posesorii unor carduri emise de alte bănci astfel încât ATM-urile erau pline cu bonuri.
Ceea ce părea doar un zvon nefondat a devenit realitate la una dintre cele mai mari rețele de supermarketuri din România, bine reprezentată și la Botoșani. Astfel, magazinul Profi din strada Primăverii, de lângă stația de tramvai, își informa clienții de raționalizarea produselor de bază.
Anunțul avea un titlu cât se poate de clar, ”Limitare cantități cumpărate” și iată ce cuprindea:
”Dragi clienți, din dorința de a servi cât mai mulți dintre dumneavoastră, produsele din categoria alimente de bază, pot fi cumpărate în cantități de maxim 6 bucăți/persoană. Vă mulțumim pentru înțelegere”.
Dar aceasta nu era singura măsură luată la Profi, ci și scăderea afluenței cumpărătorilor în magazin:
”Pentru limitarea efectelor Coronavirus vă rugăm să respectați restricția de a avea maxim 20 de persoane concomitent în magazin”.
Poate unicat după revoluție, un alt supermarket din Botoșani îndemna oamenii să mai vină și la alte ore și, dacă se poate, să meargă și la alte magazine.
Iată câteva dintre mesajele de la Ovisim Grivița.
”Evitați cumpărăturile în perioade de vârf” și ”Efectuați cumpărăturile necesare la cele mai apropiate magazine de domiciliul dvs. pentru a evita utilizarea mijloacelor de transport în comun!”
Îmbulzeala din hipermarketuri a produs și o supraaglomerare a serviciilor de livrare a mărfurilor la domiciliu. O mulțime de botoșăneni, pentru a evita deplasarea la magazine, au apelat de exemplu la Bringo, platforma ce te pune în legătură cu livratori specializați care îți fac cumpărăturile și ți le aduc acasă.
Timpul de onorare a comenzilor era însă mult mai mare decât în mod obișnuit, mergând spre cinci ore. Iar la unii dintre operatori nu se mai putea plăti cu cardul.
Atât vineri, cât și în weekend, dar și luni, cel mai mare complex comercial din Botoșani era aproape pustiu. De altfel, la intrarea în Uvertura Mall se putea citi un mesaj cât se poate de clar:
”Stimați vizitatori, pentru siguranța și sănătatea dumneavoastră, accesul în spațiile din Centrul Comercial este limitat la maxim 100 de persoane”.
Nu este exclus ca Uvertura Mall să își reducă programul de funcționare, lucru care, de exemplu, Palas Iași deja l-a făcut.
În ciuda apelurilor repetate făcute de la președintele României și miniștri până la medici și oficiali locali să evite deplasările, luni dimineață sute de botoșăneni s-au îmbulzit la instituții, precum Administrația Financiară, Direcția de Asistență Socială și Direcția de Impozite și Taxe Locale, dar și la bănci sau casieriile SC Nova Apaserv SA.
Nu au pătruns prea ușor înăuntru fiindcă accesul era restricționat, iar măsurile de protecție deveniseră o glumă bună: oamenii nu se îngrămădeau înăuntru, ci afară, unde nu păstrau o distanță de 1 – 2 metri unii de ceilalți.
În fine, toate magazinele aveau o mulțime de afișe despre cum să se comporte lumea în contextul pandemiei cu Covid-19, inclusiv ”dacă strănutați sau tușiți, acoperiți-vă nasul și gura”.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Expoziție de fotografie organizată de Centrul de Creație
Oana Sava
Jan 08, 2025
Centru medical de la Botoșani ÎNCHIS din această lună
Oana Sava
Jan 08, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 08, 2025
Tipuri de debitmetre industriale
Redacția Botoșăneanul
Jan 08, 2025
APEL pentru un botoșănean internat la Terapie Intensivă care are nevoie de sânge
Oana Sava
Jan 08, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile