(P) Un proiect de design interior nu este complet daca nu a luat in calcul si corpurile de iluminat ce urmeaza a fi montate in fiecare incapere, importanta acestora fiind in primul rand functionala. Astfel, sursele de lumina alese si amplasate corect vor asigura conditii optime pentru desfasurarea tuturor activitatilor in functie de natura spatiului interior sau destinatia fiecarei camere.
Atmosfera din fiecare incapere este, de asemenea, influentata in mod direct de alegerea corpurilor de iluminat, intrucat starea de spirit se poate modifica semnificativ in functie de culoarea luminii, intensitatea acesteia si dispersia luminii. Atat lumina naturala, cat si cea asigurata de variatele corpuri de iluminat contribuie la desfasurarea activitatilor in siguranta si confort. In plus, lumina potrivita poate ajuta la separarea zonelor intr-o camera si la punerea in valoare a decoratiunilor interioare si a detaliilor ornamentale ale corpurilor de mobilier.
Fiecare incapere a locuintei tale va trebui sa aiba un iluminat corespunzator utilitatii pe care ai atribuit-o, astfel ca vei fi nevoit sa incluzi corpurile de iluminat in planificarea amenajarii inca de la primele etape pentru a te putea bucura de confortul maxim. Pentru a-ti usura aceasta sarcina, in randurile de mai jos vei descoperi o serie de recomandari si detalii interesante care sa te ajute sa gasesti echilibrul perfect intre functionalitate si estetic in fiecare incapere a casei tale.
Ce să eviți?
- 1. Evita sa iluminezi o incapere folosind un singur corp de iluminat, in speranta ca daca il dotezi cu o sursa foarte puternica, lumina va fi suficienta pentru intreaga camera. Din pacate, intotdeauna se vor crea zone mai intunecate si umbre puternice daca te bazezi exclusiv pe iluminatul general (lustra, plafoniera). In plus, lumina puternica este deranjanta si obositoare, generand o stare permanenta de disconfort.
- 2. Evita utilizarea excesiva a iluminatului incastrat (spoturi, scafe). Cu toate ca poate produce anumite efecte estetice aparte, dotarea tavanului cu prea multe spoturi va avea exact efectul opus, asigurand disconfort vizual. In plus, daca scafele cu care ai prevazut livingul sau dormitorul au o culoare puternica, lumina va reflecta respectiva culoare si pe celelalte suprafete, modificand total designul interior pe care l-ai imaginat.
- 3. Alege corpurile de iluminat avand in vedere inaltimea si suprafata camerei pentru a crea proportii placate si functionale. Daca tavanul nu este foarte inalt, atunci lustrele, pendulele sau candelabrele cu dimensiuni mari vor incomoda. In cazul in care plafonul are o distanta considerabila fata de podea, in schimb, corpurile de iluminat de tipul spoturilor si plafonierelor vor da o lumina difuza la nivelul podelei.
- 4. Evita sa conectezi toate luminile dintr-o camera la un singur intrerupator. Este evident ca degeaba vei alege mai multe corpuri de iluminat care sa te ajute in diverse activitati si zone ale incaperii daca toate sunt operate concomitent, lasandu-ti doua variante total ineficiente: stinse toate sau aprinse toate. Asadar, intrerupatoarele ar trebui sa fie separate pentru fiecare dintre corpurile de iluminat din camera, iar dotarea ideala va include si unul sau mai multe variatoare de tensiune.
Ce ai putea să faci?
- 1. O recomandare pe care o vei auzi de la fiecare specialist este sa folosesti mai multe tipuri de corpuri de iluminat in fiecare camera. Lumina provenita dintr-o singura directie este mai putin eficienta si confortabila decat cea data de multiple corpuri de iluminat amplasate in punctele esentiale ale incaperii. In plus, corpurile de iluminat de diferite tipuri vor contribui la echilibrarea balantei dintre lumina naturala si cea artificiala in orice moment al zilei, sporind confortul resimtit.
- 2. In dotarea locuintei tale cu corpuri de iluminat ar trebui sa iei in calcul si intensitatea luminii pe care o ofera becurile pe care le vei folosi sau, daca alegi surse incandescente, puterea acestora. Astfel, pentru iluminatul general ai putea sa mergi pana la 75W sau echivalent LED, iar celelalte corpuri de iluminat ar trebui sa difuzeze o lumina de putere mai mica.
- 3. O idee foarte buna este sa dotezi cu dimmere camerele casei tale care se bucura de lumina naturala. In aceasta situatie, corpurile de iluminat principale vor putea da exact intensitatea luminoasa de care ai nevoie, in functie de aportul de lumina naturala si activitatea pe care o intreprinzi la un anumit moment. In plus, o lumina puternica ti-ar putea fi de folos atunci cand faci curatenie in casa, insa o intensitate redusa va fi ideala pentru serile la televizor sau momentele in care te pregatesti de culcare.