Coşmar : Casa în care apa vine prin lustră – VIDEO & GALERIE FOTO
După o viață de muncă în fabrică, bătrânețile pentru o botoșăneancă de 72 de ani care locuiește în municipiul Botoșani, pe strada Marchian, nu sunt nici pe departe liniștite. Soțul ei, cu care a conviețuit câteva decenii bune, a trecut în lumea celor drepți. Copiii, trei la număr, sunt la casele lor și au propriile familii. Și bani prea puțini pentru a-și ajuta mama.
La 72 de ani este cea mai tânără locatară de le etajul 4
Maria Moşneagu locuieşte la etajul patru al unui bloc din apropierea Protopopiatului Botoşani. Pe palierul unde-şi are locuinţa mai trăiesc încă trei pensionare, tot singure. Nici una dintre locatare nu dispune de resursele financiare necesare pentru a rezolva o problemă care le chinuieşte deja de mult timp.
Şarpanta blocului, veche de deja 20 de ani, nu mai face faţă valului de precipitaţii şi a cedat. Apa ajunge astfel direct în sufrageria bătrânei, care este nevoită să-şi protejeze mica avere pe care a strâns-o într-o viaţă de om cu lighene şi foi din celofan.
Promisiuni de la asociaţie
Are şi probleme de sănătate, este cardiacă şi a suferit deja mai multe intervenţii chirurgicale. Ca atare, mare parte din pensie este cheltuită pe medicamente.
A încercat să-şi rezolve problema cum a ştiut, a apelat la vecini pentru a strânge banii necesari ca şarpanta să fie reparată, s-a adresat Primăriei şi asociaţiei de proprietari. A fost însă răsplătită cu promisiuni care nu s-au mai adeverit nici până în prezent.
„Necazul e pe mine, nu ştiu cum să vă spun, dar e multă… foarte multă nedreptate aici. Sus, la etajul patru, tot trei femei singure suntem, cu toate că eu am 72 de ani, sunt cea mai tânără de la etajul acesta. Pensia fiecare o are nu prea mare, a mea este cea mai mare, pentru că am peste 30 de ani de serviciu şi acum după ultima mărire am 669 de lei”, a povestit Maria Moşneagu. [[banner]]
Pensionara a primit şi vizita preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari (FAP), dar şi a Asociaţiei nr. 1 din municipiu care a auzit la rându-i de necazul femeii. A venit, a văzut şi dus a fost. Maria Moşneagu trăieşte în continuare printre lighene.
„Dar acoperişul când îl reparaţi? Eu pentru reparaţii jos, sau pentru Termica sau fond de rulment tot contribui, dar aici cine se ocupă? Nimeni. Nu am reuşit să găsesc înţelegere, nu-i plouă pe ei. A venit dl. Butnaru (Petrică Butnaru n.r.) în primăvara trecută şi exact aşa ca acum ploua, a văzut cum curge, apă de jos şi cu asta am rămas”, a mai povestit botoşăneanca.
Promisiuni şi de la primar
Maria Moşneagu a mai spus că a fost şi la Primăria Botoşani în audienţă la primarul Ovidiu Portariuc.
„El a vrut să mă ajute, dar are oameni care le trasează sarcini…De exemplu, am depus un dosar acolo cu cuponul de pensii, cu o cerere, cu cheltuiala de la asociaţie şi m-am dus la dânsul şi el a spus că va ţine cont şi o să încerce să mă ajute. A dat la soluţionare la un subaltern de-a lui şi a zis că voi primi răspuns. Am aşteptat două luni de zile”, a mai spus cu năduf d-na Maria. Şi-a mai încercat norocul la primar, pentru a treia oară cu aceeaşi problemă. Povesteşte că i s-ar fi transmis că nu are voie să vină de trei ori în audienţă la primar, cu aceeaşi nemulţumire.
Acum nu mai are cui să se adreseze, decât poate bunului Dumnezeu.
Gabriela ERDIC
Alexandra DOROHOI [[galerie-foto]]
VEZI ŞI:
FOTOREPORTAJ Evacuare cu lacrimi în ochi în blocul cu zid de rezistenţă dărâmat, bucăţi mari din pereţi la pământ: Unde să mă duc, să mă duc la cimitir de vie?