Echipajele Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Botoșani au efectuat controale pentru a vedea modul în care sunt respectate obligațiile comercianților care rețin garanții pentru ambalaje.
Prezentă la Botoșăneanul TV, șefa Gărzii de Mediu, a explicat:
Cristina Kashyap, comisar șef Garda de Mediu
„La nivel național s-a semnat un plan comun de acțiune între Garda Națională de Mediu și Protecția Consumatorilor. Cu toate că aceste acțiuni merg pe planul comun de acțiune, fiecare instituție a mers separat și a făcut actul de control, a aplicat sancțiuni și a stabilit planul de măsuri acolo unde neconformitățile erau majore. Am finalizat acest control dispus de Comisariatul General, am realizat doar 18 acțiuni de inspecție și control la operatori economici din județ”.
După efectuarea controalelor au fost depistate mai multe nereguli pentru care s-au impus termene pentru remediere, în sensul în care unele magazine nu aveau contracte încheiate cu administratorul SGR.
În două cazuri, comisarii au găsit magazine care nu aveau autorizație de mediu. Fiecare a fost amendat cu câte 60.000 de lei însă activitatea nu a fost suspendată, deoarece sancțiunile au fost contestate în instanță.
De asemenea,
„Am primit din partea cetățenilor o serie de sesizări, faptul că majoritatea semnalau că operatorul economic, comerciantul care punea pe piață un produs cu sigla SGR nu renunța garanția”
a continuat Cristina Kashyap.
Acest SGR a venit ca un impuls pentru populație de a recicla în condițiile în care România nu își îndeplinește ținta impusă de Uniunea Europeană.
În aproape toate țările civilizate există sisteme riguroase cu amenzi uriașe pentru modul în care sunt aruncate deșeurile.
Germania este considerată lider în ceea ce privește valoarea amenzilor pentru lipsa reciclării, punctele de colectare fiind toate monitorizate video.
Practic, în țara noastră ținta de colectare selectivă trebuie să fie 50% din totalul deșeurilor, însă la nivel național abia atingem pragul de 20%.
Asta înseamnă că România intră în procedură de infringement, adică sancțiuni zilnice care pot avea impact inclusiv asupra bugetelor primăriilor.
„Ca un imbold, Ministerul Mediului a promovat acest HG prin care a obligat toți producătorii să pună pe ambalaj o garanție care ulterior, în momentul în care se returnează ambalajul, se returnează și garanția”
Garanția este de 50 de bani pe ambalajele de la 0,1 până la 5 litri însă în SGR...
Cristina Kashyap, comisar șef Garda de Mediu
„Nu intră ambalajele de la iaurt, de la lapte. Intră în general de la apă, băuturile carbogazoase, alcool. Nu intră borcane, deci nu vom găsi garanție pe ambalajele de tip borcan”.
Aceste ambalaje pentru care nu se reține garanție, respectiv borcane recipiente de la iaurturi sau conserve din metal sunt obligatorii a fi strânse de primării, prin platformele de colectare a deșeurilor care trebuie să aibă pubele pe culori.
Cristina Kashyap, comisar șef Garda de Mediu
„Colectarea separată pe hârtie, plastic, metal și sticlă este o responsabilitate a unității administrativ teritoriale care în momentul în care a semnat contractul cu un operator de salubritate, trebuie să asigure și această colectare separată pentru celelalte deșeuri”
La nivelul județului Botoșani urmează să fie înființate noi puncte de colectare a ambalajelor prin SGR.
În acest sens deja au fost transmise solicitări la nivel național pentru onorarea acestor cereri și astfel diminuarea aglomerațiilor.
Cristina Kashyap, comisar șef Garda de Mediu
„Din verificările pe care le-am realizat sunt operatori economici care au solicitat aceste aparate electronice de colectat ambalaje cu sigla SGR și sunt ferm convinsă că în cel mai scurt timp administratorul își va da toată silința astfel încât să înființeze și să onoreze cererile”.
De asemenea, instituțiile statului vor transmite către forurile centrale neconformitățile depistate în teritoriu, în urma controalelor efectuate, pentru a fi remediate și astfel pentru ca procesul de reciclare să devină unul facil și la îndemâna populației.
Discuția pe această temă poate fi urmărită în emisiunea de mai jos, în intervalul 6:00 – 21:51.
La Suceava e revoluție după schimbarea primarului cu 5 mandate, două șefe date deja afară
Redacția Botoșăneanul
Nov 09, 2024
Ce bine că vin alegerile! CNAIR construiește un pod nou peste Siret în locul celui de 91 de ani
Redacția Botoșăneanul
Nov 09, 2024
”Ciobi” a văzut un 11 metru cu Oțelul: A fost călcat de adversar
Redacția Botoșăneanul
Nov 09, 2024
Cătălin Silegeanu și echipa AUR continuă dialogul cu cetățenii din județul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 09, 2024