Cadre didactice și reprezentanți ai unor organizații non-guvernamentale s-au bucurat și au bucurat prin prezența lor, echipa de implementare a programului finanțat de UE: ”CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier”.
Printre participanți s-a regăsit și Diana Damean care a reprezentat Asociația Județeană a Profesorilor de Limba și Literatura Română Botoșani.
Este profesor și predă limba și literatura română, în prezent la Colegiul Național Mihai Eminescu. Are o frumoasă activitate didactică de 24 de ani.
S-a alăturat cursului desfășurat pe marginea piscinei de la Complex Maria în vara anului trecut, în vremuri în care activitatea didactică răsufla ușurată după un lock-down cauzat de pandemie. S-a bucurat de metodele de educație non-formală, destinate elevilor pentru a (se) redescoperi și îmbogăți în drumul lor spre cunoaștere.
„Orice interacțiune cu colegii pe care-i cunosc, mai mult sau mai puțin, este binevenită. Orice fel de activitate care se desfășoară astfel, non-formal, este binevenită mai ales în perioada aceasta. Și orice noutate am afla-o este bine să o teleportăm în cadrul școlar, să o transmitem elevilor”
Impresia sa despre cele cinci zile de cursare a fost una plăcută. Și amestecată cu sentimentul de surprindere.
„M-a surprins pentru că s-a desfășurat o astfel de activitate în situația actuală. M-a încântat foarte tare că inițiatorii au avut idei să deruleze un asemenea program, să nu considere desuete metodele care vor fi utile în practica pedagogică, m-a surprins plăcut și am fost încântată să particip”
Mai ales că și elevilor le plac astfel de metode care se desprind din non-formal, și care le permit să își folosească imaginația și creativitatea. Metode care, spune Diana Damean, pot fi aplicate cu succes la orele de curs.
„Da, sigur, da. Și cu elevii tot ceea ce învățat are o deosebită aplicabilitate în activitățile noastre cotidiene. Și în viața de zi cu zi, și la școală, ne ușurează munca, ne fac să ne descoperim resursele, și desigur să le aplicăm și la clase, pe lângă cele deja utilizate și în dezvoltarea lor personale, și în înțelegerea cunoștințelor și informațiilor transmise la diverse discipline”
„Întotdeauna. Mai ales din generația actuală, elevii sunt foarte deschiși la tot ceea ce este nou și non-formal, la desprinderea de carte, de litera tiparului, la interacțiune, la socializare”
Spre final, întrebarea cea mai importantă a fost privitoare la cursul organizat în cadrul programului, au fost cele cinci zile utile pentru participanți, formatorul și consilierii de dezvoltare personală s-au ridicat la înălțimea așteptărilor?
Diana Damean: „Orice moment din viața noastră, când învățăm ceva, este binevenit, orice metodă prin care asimilăm cunoștințe ușurează înțelegerea a tot ceea ce trăim în jurul nostru, să ne cunoaștem pe noi, pe ceilalți și orice moment este favorabil”.
CreaFuture este un proiect transfrontalier implementat între România (Botoșani) și Ucraina (Cernăuți) care se derulează pentru o perioadă de 12 luni, cu un buget aprobat de UE în valoare totală de 220.197 euro.
Beneficiarul programului este Asociația B-Right Media din Botoșani care îi are ca parteneri în această provocare inedită pe: Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi, Casa Corpului Didactic Botoșani și Liceul de Arta nr. 5 din Cernăuți.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Bărbat prins sub „aburii alcoolului” după un control în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
De la 17 grade la lapoviță și ninsoare: Ce ne așteaptă săptămâna viitoare
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Pericol pe șosele: Șofer prins mort de beat la volan
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024