Gabriela Bolohan este profesor de limba și literatura română la Liceul Regina Maria din municipiul Dorohoi, o unitate de învățământ care s-a evidențiat pe podiumul performanței la examenele naționale, prin copii de excepție ce s-au regăsit printrev cei care au obținut note maxime de promovare.
De peste două decenii se află la catedră, iar anii de experiență par că au apropiat-o de elevii săi, nefiind atinsă de rigiditatea care se strecoară la un moment dat în comportamentul cadrelor didactice, cauzat de uzura timpului. Are un timbru vocal cald și o privire blândă. Zâmbește când se exprimă și este aproape imposibil să nu placă interlocutorilor.
A participat la cursurile din cadrul programului „CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future”, 2 SOFT/1.1/142 finanțat de Uniunea Europeană, Instrumentul European de Vecinătate, prin Programul Operațional Comun România -Ucraina 2014-2020, în cea de-a dora serie a cursaților.
I-a plăcut.
Și s-a simțit motivată, deopotrivă.
„Am rămas cu impresia că avem foarte multe de învățat, deși unii dintre noi avem o vechime considerabilă. Cred că astfel de activități sunt nu numai utile, ci și foarte plăcute în această perioadă în care am fost chiar departe de școală și am reușit așa să intrăm în ritmul de învățare, de activități, chiar și non-formal. Și cred că e foarte plăcut”
Gabriela Bolohan, profesor Liceul Regina Maria Dorohoi
Este unul dintre profesorii cărora le place interacțiunea cu elevii săi și tocmai din acest motiv s-a pliat perfect pe atelierele de lucru de la CreaFuture, pentru că a dobândit noi experiențe pe care să le împărtășească liceenilor. Mai ales că de-a lungul anilor petrecuți în sistemul de învățământ a abordat și alte metode de predare, decât cele convenționale.
„Da, desigur, mai ales în cadrul orelor de consiliere, pe vremea când aveam ore de consiliere și orientare și preponderent la clasele din ciclul inferior al liceului, sunt mai deschiși, copiii mai au așa dorința de a participa, de a fi implicați. Mai puțin în clasele terminale pentru că există presiunea examenelor și atunci, poate mai puțin, dar asta nu înseamnă că neglijăm partea aceasta non-formală a activității”
Gabriela Bolohan, profesor Liceul Regina Maria Dorohoi
Uneori elevii ei preiau inițiativa la clasă și vor să parcurgă procesul educațional prin metode non-formale. Îi lasă cu drag și povestește că este extraordinar când barierele dintre profesor și elev sunt dărâmate și se formează altfel de legături.
Deși pregătirea unei ore non-formale necesită...
„Mai mult timp, mai multă logistică și poate o ieșire din starea de confort și de rutină cotidiană. Suntem obișnuiți să ne facem treaba într-un anumit fel și atunci la un moment dat e mai confortabil să faci ceea ce știi, fără a introduce elementele noi. Dar, cred că ar fi extrem de utilă și chiar și eficientă introducerea unor metode utile non-formale. Sau măcar introducerea unor aspecte care țin de activitatea non-formală. Cred că ar stimula creativitatea copiilor foarte mult”
Ce i-a plăcut cel mai mult la CreaFuture?
„Exact ceea ce ar plăcea și elevilor. Cred că atelierele de lucru, atmosfera de colaborare, aplicarea unor metode efectiv pe anumite teme pe care le-am abordat aici la curs”, ne-a răspuns zâmbindu-ne frumos profesoara Gabriela Bolohan.
„CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future”, 2 SOFT/1.1/142 este finanțat de Uniunea Europeană, Instrumentul European de Vecinătate, prin Programul Operațional Comun România -Ucraina 2014-2020.
Proiectul „CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future”, este implementat la Botoșani de Asociația B-Right Media și partenerii Casa Corpului Didactic Botoșani, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi și Liceul de Arta nr. 5 din Cernăuți.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Se caută medic pentru cea mai sensibilă secție de la Spitalul Județean
Oana Sava
Nov 23, 2024
Investiții făcute de echipa PSD în sistemul educațional botoșănean
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două incendii NOAPTEA TRECUTĂ la Botoșani: S-a intervenit de urgență
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024