De aproape doi ani și jumătate, bărbatul judecat pentru moartea lui Ioan Bălan, în centrul istoric al orașului, se află după gratii, în stare de arest preventiv. Omorul care avea să zguduie orașul a avut loc pe 23 august 2017 și a fost una dintre cele mai controversate tragedii prin prisma evenimentelor ulterioare care au urmat și care au avut în centru comunitatea romă de la Botoșani.
Vasile Gologan a fost ridicat atunci și reținut, ulterior starea de arest fiind menținută lunar de magistrații care au considerat că reprezintă un pericol public pentru societate. Familia lui a avut parte, pentru o perioadă, de protecția jandarmilor, pentru a nu fi ținta unei răzbunări în interiorul comunității.
Lucrurile s-au liniștit în cele din urmă.
În tot acest timp a fost efectuată ancheta de cercetare a faptelor, s-a făcut și trimiterea în judecată iar procesul este destul de avansat, fiind deja audiați mai mulți martori, printre care și polițiști.
Ieri la Tribunalul Botoșani s-a pus în discuție verificarea măsurilor preventive în cazul lui Vasile Gologan.
Avocații săi au motivat faptul că inculpatul se apropie de jumătatea perioadei de detenție admisă de Codul de Procedură Penală, respectiv 5 ani de zile. Și au solicitat înlocuirea măsurii privative de libertate cu cea a arestului la domiciliu.
Iar în înșiruirea de motivații au arătat că o parte din infracțiunile pentru care a fost trimis în judecată pot fi demontate, faptele sale nefiind pe atât de grave pe cât ar fi fost în realitate și că anchetatorii și-au făcut rechizitoriul pe acuzații care nu pot fi susținute.
*locul unde a murit Ioan Bălan
Vasile Gologan a fost trimis în judecată pentru următoarele infracțiuni „omor”, „tâlhărie calificată”, „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe” şi „părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia”.
În cazul alcoolului la volan, avocații au arătat că această faptă nu poate fi susținută cu probe de acuzare întrucât la spital a fost prelevată o singură probă biologică și nu două, cum spun procedurile.
În documente însă, ar fi fost trecute două probe biologice.
Mai mult, nici „părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia” nu poate fi atribuită inculpatului și asta deoarece, la momentul lovirii victimei cu mașina, Vasile Gologan practic fugea de polițiștii care se aflau în urmărirea lui cu girofarul în funcțiune.
Și infracțiunea de „tâlhărie” a fost atacată de avocații apărării în sensul în care „martorii ar fi fost constrânși de familia victimei să nu declare adevărul”, fiind știut faptul că atât inculpatul cât și victima „provin dintr-o comunitate unde se folosește forța”.
Reamintim faptul că Vasile Gologan este acuzat că ar fi scos cu forța un bărbat din mașină, s-ar fi urcat la volan și ar fi pornit în urmărirea lui Ioan Bălan pe care l-a lovit mortal cu autoturismul.
*Vasile Gologan adus la instanță
Mai departe, la acuzația de omor, avocații au încercat să demonstreze că nu a existat premeditare și astfel încadrarea juridică ar trebui modificată din omor în ucidere din culpă.
Un eventual succes al acestei strategii ar însemna și o diminuare a limitelor de pedeapsă pentru Gologan având în vedere că:
„Omorul” conform Codului Penal se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani
Iar „uciderea din culpă” a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
Practic, o înjumătățire a pedepsei.
Mai mult, apărarea a arătat că a depus plângeri penale împotriva a doi martori care au fost audiați la faza de cercetare penală și care au dat declarații scrise.
Ori cei doi ar fi în realitate analfabeți.
Ei ar fi fost reținuți la sediul IPJ Botoșani imediat după tragedia din Centrul Vechi din 23 august 2017 când ar fi fost luate și declarațiile. Avocații lui Vasile Gologan arată că nu știu să scrie și să citească și astfel ar fi fost imposibil să dea declarații scrise. Pe 6 noiembrie 2017, apărarea a depus plângeri penale împotriva celor doi martori pentru mărturie mincinoasă.
Și acuzarea a reacționat la 29 august 2019 și a făcut același lucru cu alți doi martori care ar fi mințit însă în cadrul cercetării judecătorești.
*Comunitatea romă la spital, în dimineața zilei de 23 august 2017
În fine, avocații lui Vasile Gologan au încheiat concluzionând că inculpatul nu reprezintă un pericol public. Și de aceea ar trebui să iasă din arest preventiv.
„În doi ani de zile în sala de judecată nu am văzut reacții din partea părților implicate, vociferări sau alte tensiuni”,
a arătat unul dintre avocați
Și în rândul comunității lucrurile s-au liniștit, nemaiexistând vreun pericol de escaladare a vreunui conflict între cele două familii, mai ales că s-au scurs doi ani de zile de la faptă.
„Inculpatul, pentru a nu crea o stare de efervescență în cadrul comunității rome a solicitat singur în trecut să fie menținut în stare de arest preventiv. Dar din 2017 situația s-a schimbat radical”,
s-a mai auzit din pledoaria apărării
Și Vasile Gologan a luat cuvântul, s-a adresat respectuos instanței, mesajul său fiind unul clar: „Nu mai prezint pericol public”.
El a indicat o adresă de la Suceava pentru arestul la domiciliu, în cazul în care ar fi înlocuită măsura arestului preventiv.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024