Dimineață mohorâtă de toamnă, holul Tribunalului Botoșani este înțesat de oameni, cetățeni care-și caută dreptatea și avocați îmbrăcați cu robe negre. În furnicarul de oameni se regăsesc și rudele lui Vasile Gologan, botoșăneanul care este acuzat că ar fi comis una dintre cele mai șocante crime de la Botoșani.
Mama bărbatului care are statut de inculpat în acest proces vorbește cu voce joasă cu avocatul care-l apără. Îi spune că, și după mai bine de un an de zile, amenințările nu au încetat: „tot spun că ne omoră, ne omoră pe toți… să ne omoare și gata”.
Încă de anul trecut, când a avut loc accidentul cu mașina din Centrul Vechi, se tot vorbea despre răzbunare între membrii familiilor implicate.
Procesul în care este judecat Vasile Gologan la Tribunalul Botoșani se află încă la început, iar la termenul de marţi s-au pus în discuție mijloacele de probă ce vor fi prezentate în instanță dar și lista cu martorii ce vor fi audiați.
Vasile Gologan se afla în boxa acuzaților, flancat de ofițeri de la Penitenciar și jandarmi. Își făcea semne discrete cu rudele sau discuta șoptit cu avocatul său.
O cerere mai rară în dosarele judecate la Botoșani cel puțin, a fost intenția apărării de a-l cita în proces pe ofițerul de Poliție care a făcut cercetarea la fața locului, imediat după accidentul din Centrul Vechi, din dimineața zilei de 23 august 2017.
„Cercetarea la fața locului constituie o probă în dosar”, a considerat avocatul, iar prezența polițistului criminalist ar fi fost necesară pentru a explica că a fost prelevată o singură probă de sânge, în loc de două, cum spun procedurile.
„Știu că audierea unui ofițer de Poliție nu este interzisă. Să ne spună dacă a recoltat două probe de sânge sau una dintre ele a fost falsificată de cei de la spital”,
s-a precizat din rândul avocaților.
Judecătorul a dorit să știe relevanța unei astfel de solicitări, iar explicația a privit gradul de alcoolemie depistat în sângele lui Vasile Gologan, imediat după faptă.
Instanța a respins această solicitare ce-l viza pe polițistul criminalist.
La termenul de ieri s-a mai solicitat o expertiză privind cinematica accidentului, adică dinamica succesiunii de evenimente care au avut loc în acea dimineață din vara anului trecut și care au culminat cu decesul lui Iulian Bălan.
De asemenea, s-a pus sub semnul întrebării calitatea procesuală a lui Daniel B., conducătorul mașinii care ar fi fost scos cu forța din autoturismul propriu şi care ar fi devenit ulterior arma crimei (foto jos).
Daniel B. poate avea calitate atât de parte vătămată cât și de martor. El va fi audiat la următorul termen din dosar.
Vasile Gologan a fost trimis în judecată pentru patru infracțiuni și anume: ”Omor”, ”tâlhărie calificată”, "conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, ”părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia”.
În noaptea de 22 spre 23 august 2017, undeva la 4:00 dimineața, Vasile Gologan a avut un conflict cu Iulian Bălan la un priveghi. Ultimul a plecat din curtea unde era persoana decedată, însă a fost ajuns din urmă de Gologan care ar fi furat o mașină și l-ar fi călcat pe acesta de mai multe ori, în parcarea de lângă fostul cinematograf Luceafărul.
Iulian Bălan a murit la spital câteva ore mai târziu. Vasile Gologan a fost testat imediat după accident, rezultatul fiind de 1,10 mg/l alcol pur în sânge.
Evenimentul rutier cu mașina din Centrul Vechi s-a soldat cu o invazie de oameni fără precedent în curtea Spitalului Județean Mavromati, timp de două zile.
DESCARCĂ APLICAŢIA BOTOŞÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 18, 2024
Botoșănean lovit pe trecerea de pietoni, a rămas inconștient pe asfalt
Gabriela Erdic
Nov 17, 2024
Ajutorul de înmormântare crește: CE trebuie să știe beneficiarii
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024