Criza apei are efecte dramatice la Botoșani: Apa de ploaie strânsă în rezervoare de oameni, la orașe merge în canalizare 

Într-o curte din satul Blândești, proprietarii au amplasat un rezervor de un metru cub sub jgheab, pentru a colecta apa de ploaie. 

Imaginea butoaielor, rezervoarelor și găleților așezate sub streșini este universală în satele care se confruntă cu o criză a apei în Moldova. 

 

Apa, lichidul vital care lipsește la Botoșani 

 

 

Dar, în timp ce localnicii încearcă să colecteze apa de ploaie, autoritățile o lasă să se scurgă în canalizare. În România nu există nicio rețea locală pentru colectarea apei de ploaie, deși asemenea soluții sunt deja o realitate în orașe din vestul Europei. În Berlin, autoritățile au construit nouă rezervoare subterane care colectează apa de ploaie, o tratează și o eliberează în canale și lacuri, de unde are șansa să se scurgă lent în acvifere.

 

La sate, grădinile oamenilor au uscat, pentru că nu au mai văzut apă din primăvară

 

În satele și comunele rămase fără acces la apă, fie din cauza restricțiilor ori pentru că fântânile au secat, localnicii ne invită să le vedem grădinile de legume uscate. „Veniți să faceți poze la solar, să vedeți că e tot uscat. Nu am pus o dată apă la rândurile astea de roșii și ardei”, spune Dorin Grindei (71 ani) din mijlocul grădinii sale din satul Blândești, județul Botoșani. Aflat la jumătate de oră cu mașina de municipiul Botoșani, satul reședință de comună nu este racordat la rețeaua de apă. Localnicii depind de fântâni individuale ori de cele de pe domeniul public.

 

Șase fântâni, cinci sunt secate 

 

 

Dorin Grindei are șase fântâni în curte, cea mai adâncă de 20 de metri. Toate au secat în afară de una, iar el și soția consumă cu țârâita, temându-se că ar putea să rămână fără singura lor sursă de apă. Elena, soția lui Dorin, povestește că a început să gătească cu apă îmbuteliată, uneori chiar și carbogazoasă. „Avem noroc că ne aduce băiatul apă îmbuteliată de la Botoșani. Câte 20 de bidoane odată. Nu aș putea să car singur”, adaugă bărbatul, care merge în baston. Lipsa apei a însemnat și o reducere a venitului celor doi, care înainte își vindeau legumele la magazinul din sat.     

 

*Scena 9

 

Au mai secat fântânile în sat, dar niciodată ca în această vară”, spune Dorin Grindei. Situația este identică și în curțile vecinilor, iar pe câmpia din vale o turmă de vaci paște în albia secată a unui pârâu. Bărbatul spune că cel mai greu este pentru vecinii cu animale. Unii se trezesc noaptea pentru a scoate pe ascuns apă cu pompa dintr-o fântână comună aflată la 50 de metri de gospodăria familiei Grindei. „Unii îi ceartă că scot apă de acolo, dar eu îi înțeleg. Ce să facă? Doar nu o sta să se uite la animalele care le mor de sete în curte,” spune Dorin Grindei.

 

La cei 71 de ani ai săi, bărbatul nu vrea să se lanseze într-o dispută despre cine e vinovat pentru criza apei. „Noi cu toții suntem păcătoși în fața lui Dumnezeu. Iar el ne pedepsește și nu ne dă ploaie. Altcineva nu poate să fie vinovat. Nici orășenii și nici țăranii”, adaugă Grindei.

 

Un articol amplu pe acest subiect puteți citi AICI 

 

COD GALBEN emis la Botoșani de ninsori și vânt 

Redacția Botoșăneanul

Apr 09, 2025

Paste widget container code to the webpage This code is unique for every widget. It can be added in multiple places on page where you want your widgets to appear.
AMP code