Administrația locală ”made in Botoșani” produce o nouă situație uluitoare. Autorul acesteia este un viceprimar care la 30 de ani a ajuns la performanța de a-și semna singur cererea de chemare în judecată. Totul într-un litigiu care trece de 80.000 de euro.
Pe 21 iunie 2016, Primăria Dorohoi a trimis către Tribunalul Botoșani o cerere de chemare în judecată a nouă foști și actuali angajați ai instituției ”pentru ca prin hotărârea ce o veți pronunța aceștia să fie obligați la plata sumei de 373.696 lei reprezentând prețuri din oferta financiară, achitate în mod necuvenit constructorului, care nu pot fi justificate și a majorărilor de întârzire”. Printre cei vizați se regăsesc doi foști viceprimari, Constantin Bursuc și Sorin Clim, precum și Lucian Topalagă, actualul ocupant al funcției.
Totul a plecat de la o licitație organizată în aprilie 2012 de Primăria Dorohoi pentru ”Reparații întreținere străzi modernizate, nemodernizate și marcaje rutiere”. Comisia de evaluare a ofertelor a declarat-o câștigătoare pe SC Delta Con SRL, care s-a angajat să pună în execuție contractul cu 1,6 milioane de lei, fără TVA. În ofertă, firma care oficial este din Ibănești, dar care de fapt își are sediul în Dorohoi (foto dreapta), a inclus costuri importante cu motorina, undeva la un sfert din prețul de producere a asfaltului, ori în realitate agentul economic l-ar fi preparat folosind gaz metan și nu motorină.
”În timp ce prețurile unitare din secțiunea financiară a ofertei sunt fundamentate pe costuri cu motorină de aproximativ 80 lei/t, conform analizelor de preț costurile reale cu combustibilul pentru prepararea mixturilor sunt de numai 10,5 lei/t. Pentru compensare, în analizele de preț sunt cuprinse costuri privind utilajele și cheltuielile de secție, care nu au fost prevăzute în secțiunea financiară a ofertei. Ca urmare, oferta conține în cadrul propunerii financiare prețuri care nu sunt rezultatul liberei concurenței și nu pot fi justificate”,
Cererea de chemare în judecată a Primăriei Dorohoi.
În actul trimis instanței se arată că, prin decontarea situațiilor de lucrări s-au plătit nelegal exact 373.696 de lei, sumă ce reprezintă de fapt diferența dintre costul motorinei înscrisă în secțiunea financiară a ofertei și costul gazului natural, consumat în mod real la prepararea asfaltului.
Cei identificași ca vinovați sunt Sorin Clim, Sava Apăștinei, Dorel Pălimariu și Angelica Gheras pe motiv că au întocmit caietul de sarcini, iar apoi au făcut parte și din comisia de recepție finală. Nu există nici o explicația pentru prezența pe lista celor dați în judecată a altor patru persoane.
Adresa trimisă Tribunalului Botoșani nu este semnată de primarul Dorin Alexandrescu. În dreptul numelui acestuia apare semnătura viceprimarului Lucian Topalagă în condițiile în care el este primul trecut pe lista celor nouă persoane chemate la bară. Practic, viceprimarul s-a dat singur în judecată. El a explicat pentru Botoșăneanul că a fost nevoit să semneze respectivul document întrucât primarul era de negăsit și expira termenul limită până la care trebuia trimisă adresa.
”Eu nu m-am dat în judecată, eu am semnat în locul primarului fiindcă actul trebuia trimis la instanță până în 12 noaptea și l-am semnat eu pe la 19:00, când nu mai dădea de primar. Primarul nu mai era în localitate, de asta am semnat eu. Știți cum e, viceprimarul semnează orice document în locul viceprimarului, asta nu înseamnă că am luat eu decizia să mă dau singur în judecată, astea erau procedurile”,
Lucian Topalagă, viceprimar Dorohoi.
Acesta a făcut parte din comisia de recepție la terminarea lucrărilor și susține că SC Delta Con SRL a prezentat în ofertă o soluție de preparare a asfaltului cu motorină, dar în realitate l-a produs utilizând gazul, însă el nu a știut la vremea respectivă aceste lucruri.
La rândul său, primarul celui de-al doilea municipiu al județului recunoaște că la data licitației, dar și a recepție, nu se cunoștea problema combustibilului utilizat la prepararea asfaltului și că aceasta a fost descoperită de fapt la un control al Curții de Conturi. Auditorii ar fi calculat un prejudiciu ținând cont că prin fabricarea asfaltului cu gaz și nu cu motorină, nu s-ar mai fi plătit acciza.
”Eu mă gândesc că, atunci când se întâlnesc cei de la Curtea de Conturi la diverse seminarii, vin cu tot felul de spețe pe care apoi le urmăresc la nivel național. Eu o asemenea speță nu am mai întâlnit. Din punctul meu de vedere nu există un prejudiciu”,
Dorin Alexandrescu, primar Dorohoi.
Potrivit edilului șef, acționarea în judecată a celor nouă persoane reprezintă o măsură de siguranță, pentru ca sumele să ne se prescrie, după ce Primăria Dorohoi s-a îndreptat și împotriva SC Delta Con SRL. Cei vizați ar fi fost îndemnați să vină cu documente opozabile la raportul Curții de Conturi, dar nu ar fi dat o atenție prea mare problemei, lăsând toată treaba pe seama municipalității. Oricum, ”când a venit Curtea de Conturi în control noi nici nu aveam acele documente (referitoare la prepararea asfaltului – n.r.), le-am solicitat atunci de la constructor”.
Pe 12 iulie, Primăria Dorohoi a revenit cu o adresă la Tribunalul Botoșani, de această dată semnată chiar de primar, prin care se adaugă încă 59.763 de lei la suma cerută inițial, reprezentând diferență de preț dintre bitumul cuprins în ofertă și cel efectiv pus în operă.
”Ei ne-au dat în judecată și noi am depus documentele necesare. Am făcut parte dintr-o comisie de licitație pentru plombări și covoare asfaltice. În ofertă, în normativ și în devize Delta Con spunea că prepară asfaltul cu motorină. Când a venit Curtea de Conturi în control a solicitat o analiză de preț pentru asfalt și atunci ar fi aflat că stația funcționează pe gaz. Contractul s-a încheiat după ce am plecat eu din Primărie”,
Sorin Clim, fost viceprimar de Dorohoi.
Acesta susține că oferta SC Delta Con SRL nu era sub 85% din valoarea estimată a lucrărilor și la data evaluării nu existau motive pentru ca firma în cauză să fie descalificată. Iar la Școala 7 Dorohoi ar exista un precedent cu problema combustibilului utilizat la prepararea asfaltului.
Viorel Iliuță: Miza viitorului Parlament este uriașă / Lupta nu s-a încheiat – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
O structură a statului solicită SUSPENDAREA TikTok-ului în România
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024