România iese începând de vineri, 15 mai, din starea de urgență, însă va intra în starea de alertă. Iar instituțiile de cultură se confruntă cu o nouă situație care, în ciuda anunțatelor măsuri de relaxare, vine cu o serie de probleme.
Cele mai multe probleme sunt de natură financiară, în condițiile în care instituțiile de cultură trebuie să achiziționeze, odată cu reluarea activității, și materiale care presupun evitarea infectării vizitatorilor și a angajaților cu noul virus.
Astfel, cele mai multe muzee din România aleg să nu redeschidă expozițiile începând cu 15 mai, din lipsa susținerii financiare a statului pentru a pune în aplicare măsurile de siguranță necesare.
De altfel, și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat într-un interviu, în contextul discuțiilor despre redeschiderea muzeelor, că „cele care au bani pentru achiziţia de materiale necesare repornirii activităţii în siguranţă o vor face, celelalte nu”.
Aurel Melniciuc, managerul Muzeului Județean Botoșani, a precizat că redeschiderea unităților muzeale nu va avea loc pe 15 mai, odată cu ieșirea din starea de urgență. Motivul principal este, la fel ca în întreaga țară, lipsa unor norme concrete de funcționare, urmat de cel financiar.
”Nu redeschidem deocamdată muzeele de pe 15 mai. Ne-am consultat cu ceilalți manageri de muzee din țară, nimeni nu redeschide deocamdată decât muzeele în aer liber, tocmai din cauza faptului că lipsesc niște norme care să ne spună care sunt măsurile pe care trebuie să le adoptăm din punct de vedere al sănătății și securității vizitatorilor și al colectivului instituției”,
Aurel Melniciuc, managerul Muzeului Județean Botoșani
Așadar, chiar dacă Guvernul a anunțat că începând cu 15 mai 2020 muzeele pot fi redeschise, nu au fost elaborate și normele de către Ministerul Sănătății și Ministerul Culturii.
Conform legii stării de alertă, care intra în aplicare luni, 18 mai, purtarea măștilor va fi obligatorie în interiorul muzeelor, iar suprafețele cu care vizitatorii pot intra în contact și căile de acces vor trebui dezinfectate de două ori pe zi. De asemenea, muzeele vor trebui să asigure echipament de protecție pentru personal, dar și dezinfectant pentru mâini pentru vizitatori.
Or, în perioada stării de urgență, când au fost închise și nu au avut venituri din vânzarea de bilete, muzeele nu au realizat alte venituri, motiv pentru care nici nu pot susține implementarea măsurilor de protecție.
”Nu avem bani pentru a asigura aceste măsuri de securitate pentru noi și vizitatori. S-a spus că s-au făcut economii în această perioadă. Nu s-au făcut economii, dimpotrivă, nu s-au făcut încasări, iar noi nu avem prevederi bugetare pentru așa ceva”,
Aurel Melniciuc, managerul Muzeului Județean Botoșani
Joi, 14 mai, s-a întrunit Consiliul de Administrație al Muzeului Județean, în cadrul căruia s-a decis tăierea din buget a acelor activități pe care instituția nu le mai poate desfășura. Este vorba despre simpozioane, lansări de carte, acele activități care presupun public și pe care muzeul nu mai poate să le găzduiască.
”Am încercat o rectificare bugetare, la un calcul, la prima vedere avem nevoie de circa 10.000 de lei doar pentru a cumpăra tot ce înseamnă aparatură, termoscanere, viziere, măști, mănuși, dezinfectant. În condițiile în care nu am primit nici un ban în plus de la Consiliul Județean pentru asemenea măsuri, a trebuit să tăiem din propriile noastre bugete scoțând acele activități, în felul acesta organizându-ne și noi”,
Aurel Melniciuc, managerul Muzeului Județean Botoșani
O dată pentru redeschiderea către public a muzeelor, însă una incertă la acest moment, este 1 iunie 2020.
”Va mai dura până la o rectificare de buget, până facem achizițiile, dar încercăm să dăm drumul de la 1 iunie. Dar e o dată incertă”,
Aurel Melniciuc, managerul Muzeului Județean Botoșani
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Tinerii din Botoșani invitați să decidă viitorul centrelor de tineret
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Elevii unui liceu din Botoșani învățați cum să intervină corect la un accident rutier
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Declarația zilei 20 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 20, 2024
Oana Sava
Nov 20, 2024