Fără cultură şi relativa libertate pe care o implică, societatea, chiar dacă pare perfectă, nu este decât o junglă. De aceea orice creaţie autentică este un dar către viitor, spunea Albert Camus. Ce alte cuvinte mai potrivite ar caracteriza aceste vremuri în care autenticul devine prizonierul tehnologiei, în care emoția se măsoară în like-uri și spectatorul se pierde într-un spațiu virtual tot mai aglomerat și mai relativ?
Fără să se fi aflat vreodată pe lista priorităților în ultimii 30 de ani, domeniul cultural a mai primit o lovitură: pandemia cu noul tip de coronavirus. O criză care a acutizat problemele deja existente, cu toții asistând în prezent la o nouă paradigmă culturală.
Una care ne situează pe o poziție nouă, care ne transformă din participant activ în unul pasiv. Comunicarea a primit un adversar nou: distanțarea socială. Apropierea dintre public și artist este dictată de alte reguli, urmărite riguros de pedepse (amenzi) și alte repercusiuni.
La Botoșani, oamenii au prins a ieși din case pentru a participa la un concert sau un spectacol de teatru. În aer liber, pentru că sălile rămân mai departe închise pentru public.
Sâmbătă seara, pe esplanada Casei Sindicatelor, zeci de spectatori au aplaudat prestația instrumentiștilor Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani. Lucrările compozitorilor celebri, plus vioara lui Florin Ionescu-Galați și bagheta dirijorului Petronius Negrescu au creat, în mijlocul orașului, un spațiu liber, destins, o atmosferă magică. De care melomanii aveau mare nevoie.
Managerul Filarmonicii ”George Enescu”, Mihai Sârbu, recunoaște că artiștii au trecut și încă mai trec printr-o perioadă dificilă, iar aceste concerte, chiar și în aer liber, sunt licărul de speranță care se întrevede. Cel puțin deocamdată.
”Din păcate, este o situație mai diferită și, din alt punct de vedere, foarte dificilă. Dar încercăm să ne adaptăm. În momentul în care am putut să facem concerte în aer liber, ne-am adaptat. Vinerea avem concerte la Cornișa. Discutând și cu directorul artistic al instituției, pentru persoanele în vârstă care nu pot merge la Cornișa, facem și un concert gratuit, sâmbăta, aici pe esplanada Casei Sindicatelor. Și o dată la două săptămâni, ziua, la 11.00, tot sâmbătă, ne vedem în Parcul Mihai Eminescu, la foișor. Depinde de vreme, e adevărat, dar suntem norocoși, pentru că până acum nu am ratat niciun concert”,
Mihai Sârbu, manager Filarmonica ”George Enescu” Botoșani
Participarea la astfel de concerte estivale mai ostoiește, și de o parte și de alta, dorul de muzică și de public, însă nu va asigura niciodată confortul, acustica, ținuta, atitudinea unui concert de sală.
Vestea bună spune managerul Filarmonicii, este că instrumentiștii nu au avut de suferit din punct de vedere financiar. Pentru că, în afara concediilor care s-au consumat în această perioadă, instrumentiștii au studiat și s-au pregătit pentru întâlnirea cu publicul.
”Noi, artiștii, suntem mulțumiți. Instrumentiștilor le era dor de public. Am depășit cu bine și situația, nu am tăiat din salarii, au avut concedii de odihnă, iar acum, vara, cântăm. Avem câte trei concerte pe săptămână. Sperăm, în toamnă, să deschidem stagiunea în sală”,
Mihai Sârbu, manager Filarmonica ”George Enescu” Botoșani
Spre deosebire de alte instituții de cultură din țară, Botoșaniul beneficiază de câteva facilități, cum ar fi esplanada din centrul orașului sau amfiteatrul din parcul de agrement Cornișa. Spații care pot primi un număr important de spectatori, chiar și în condițiile distanțării impuse.
”Acum suntem în stagiunea estivală. Suntem norocoși că avem și aici esplanadă, că avem și scenă la Cornișa. Sunt alte instituții în țară care încă nu au pornit. Noi, iată, suntem la al șaptelea concert în două săptămâni”,
Mihai Sârbu, manager Filarmonica ”George Enescu” Botoșani
Concertele în aer liber reprezintă, însă, o portiță care îi ajută pe organizatori, spațiile închise fiind mult mai restrictive. Chiar și așa, repetițiile au loc în sală, însă nici acolo nimic nu se mai întâmplă ca până acum. Sunt achiziționate permanent materiale dezinfectante, măști, termoscanere, iar numărul instrumentiștilor este mult limitat și, în general, pe fiecare partită în parte.
”E greu cu distanțarea. A trebuit să achiziționăm scaune, să respectăm distanța între spectatori. Fiecare instrumentist cântă acum la pupitrul său, față de până acum, când erau doi la pupitru. Facem repetițiile pe partide, nu avem voie mai mult de 10 instrumentiști. Am achiziționat termoscaner, dezinfectant, măști… Ne conformăm. E bine că ne vedem cu publicul. O să facem lucruri frumoase când vom reveni în sală”,
Mihai Sârbu, manager Filarmonica ”George Enescu” Botoșani
Privită inițial ca o provocare, perioada pandemiei lasă în urmă multe lecții. Și vine cu altele, care se cer a fi învățate pe parcurs. Strategiile culturale s-au năruit peste noapte, managerii se adaptează și experimentează din mers, alături de angajați și de public.
Și, din orice perspectivă am privi, elementul-cheie în această nouă paradigmă rămâne publicul. Care are nevoie de muzică, de teatru, de spectacol.
”Oricum, pandemia aceasta, microbul acesta, ne-a schimbat total. Cel puțin, pe mine m-a schimbat total. Îți dai seama de pe o zi pe alta că ajungi să iei niște decizii, ca și coordonator, ce faci mâine... Ce faci cu oamenii. Oamenii au rate…”,
Mihai Sârbu, manager Filarmonica ”George Enescu” Botoșani
Speranțele managerului de la Filarmonică se așază în tinda verii, când speră ca planurile noii stagiuni să fie dintre cele mai reușite. Adică în sala de spectacol. Până atunci…
”Suntem doriți să facem un Ceaikovski, un Brahms, o simfonie… Dar deocamdată suntem mulțumiți să putem concerta și așa. Iată, oamenii ascultă și filmează din balcoane. Lumea e dorită să asculte muzică…”,
Mihai Sârbu, manager Filarmonica ”George Enescu” Botoșani
Finalul săptămânii viitoare aduce noi concerte, de data aceasta vocal-simfonice. Vineri, la ora 20.00, în Amfiteatrul Cornișa, și sâmbătă, la aceeași oră, pe esplanada Casei Sindicatelor.
Orchestra va fi sub bagheta dirijorului Mircea Holiartoc. Invitate: soprana Cristina Simionescu și mezzo-soprana Maria Miron.
În program: lucrări vocale și orchestrale de largă popularitate
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
ANUNȚ Primăria Mihai Eminescu privind acordarea unor înlesniri la plata amenzilor
Redacția Botoșăneanul
Nov 12, 2024
S-a stabilit programul etapei XVII-a din Superliga: Cu CINE joacă FC Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 12, 2024
Comunicat PNL: Dna Alexandra Huțu a demonstrat din nou că doarme în papuci – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 12, 2024