Deși a atins deja culmile succesului, continuă să fie modest și deschis către oameni și proiecte noi.
Sebastian Dobrincu, copilul digital al României, ajuns celebru și bogat în SUA, trăind în doar 20 de ani parcă mai multe vieți una după alta. Mintea lui genială este fascinantă prin lejeritatea și totodată complexitatea și candoarea cu care abordează orice ecuație sofisticată a vieții.
Fascinat de coduri, fascinant pentru lumea din Sillicon Valley
Sebi, cum îi spun prietenii, s-a născut în Botoșani, pe 30 august, în anul 1998, într-o familie care a știut să-i dea aripi să zboare, dar și să-l mențină conectat la universul nostru, al muritorilor de rând. Apoi s-a mutat în București. Mama contabilă, iar tatăl antreprenor au știut să-l sprijine și să-i ghideze pașii spre succes. Mai are doi frați mai mici, de 18 și 8 ani, dar niciunul nu a dezvoltat vreo pasiune pentru informatică. De altfel, nimeni din familie nu avusese vreodată înclinație spre acest domeniu, scrie Capital.
Pe când avea doar 5-6 ani, părinții i-au cumpărat un calculator, pe care erau instalate câteva jocuri. Prima curiozitate a micuțului Sebastian a fost nu să afle de la alții vreo parolă minune care să-i ofere vieți nelimitate și să se joace în neștire, ci să scotocească prin fișierele existente în calculator și să descopere tainele din spatele miilor de cifre și litere care construiau jocul lui preferat.
„Mă fascinau acele coduri, mă fascina cum literele și cifrele puteau să creeze acel joc împreună. Practic, începând din acel moment nu mi-am dorit nimic altceva decât să descopăr cum funcționează toate acestea ca să pot crea și eu”, povestește Sebastian Dobrincu.
După îndelungi insistențe, pe la 8 ani, părinții au cedat și i-au cumpărat prima carte de programare.
„Am devorat cartea aceea efectiv. Stăteam numai cu ea în brațe. Și apoi au urmat și altele”, spune Sebastian.
Câteva luni mai târziu și-a construit primul joc de șah. Se distra mult bătându-i de fiecare dată pe prietenii lui, care-l credeau un fel de geniu șahist.
„Eram foarte mândru de de jocul acesta de șah. Făcusem niște șmecherii, butoane ascunse. Îi băteam mereu pe toți prietenii mei și mă distram maxim. Făcusem o portiță să văd strategia înainte și nu aveau nicio șansă în fața mea, explică zâmbind tânărul.
Prima mie de dolari, la doar 11 ani
Apoi a început să creeze site-uri, aplicații și tot felul de alte joculețe interesante. Într-o zi, pe când avea doar 11 ani i-a venit ideea să-i scrie pe Twitter unui american care deținea cel mai mare site de vânzări de yachturi din SUA. L-a întrebat dacă are nevoie de ceva și surprinzător acesta i-a răspuns că da. Voia o aplicație pentru mobil. Însă omul de afaceri habar nu avea că cel care-l contactase avea doar 11 ani. Și nici nu a aflat vreodată.
În numai o lună, Sebastian i-a predat proiectul într-un stadiu perfect. Americanul a fost foarte impresionat și i-a cerut contul bancar ca să-l plătească imediat.
„Atunci mi-am dat seama că ceea ce fac eu poate fi monetizat. Inițial părinții mei nu m-au luat în seamă. Erau bucuroși că nu stau afară toată ziua să bat mingea și că studiez, dar nu și-au imaginat că voi scoate bani din asta. Apoi au înțeles despre ce este vorba. I-am trimis americanului contul tatălui meu și așa am încasat prima mie de dolari. Mai câștigasem sume mici din modele de design de aplicații pe care le vândusem pe internet cu 20-30 de dolari, dar niciodată atât de mulți bani. Atunci mi-am dat seama că pot face o carieră din asta”, își amintește Sebastian Dobrincu.
Inginer software la doar 16 ani, devenit inamic pentru profesorii din liceu
Tehnologia era pasiunea lui. Dezasambla de mic copil calculatorul și toate jucăriile care-i picau în mână, mereu avid să afle ce se ascunde în spate. Îi plăcea matematica și limba engleză și informatica.
„Am fost un elev bun, nu vârf, dar bun”, spune Sebastian cu o modestie rar întâlnită de mine până la acest moment.
Olimpic național la informatică, cu multe diplome în palmares din școala generală, el a intrat la clasa specială a Liceului Internațional de Informatică, unde erau înregistrați numai copiii cu rezultate deosebite. Și totul a mers bine pentru el cât timp profesorii se puteau lăuda cu reușitele lui de la concursurile școlare de top.
Citește continuarea AICI
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Tânăr ridicat de „mascați”, a furat din magazine trei zile la rând
Oana Sava
Nov 16, 2024
„Carnavalul toamnei” la un liceu din Botoșani: Proiect de suflet cu frații de peste Prut
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Tragedie lângă noi: Tânăr înjunghiat mortal de un coleg la o petrecere
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Legendarul Nicu Alifantis vine la Botoșani pentru un concert special cu Filarmonica
Oana Sava
Nov 16, 2024