Laboratorul de Microbiologie al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) poate fi accesat de către toţi locuitorii municipiului Botoşani şi nu numai. Unele dintre analize se plătesc de către pacienţi, altele sunt gratuite, iar lista de servicii pe care laboratorul o oferă, cuprinde şi analize pentru HIV sau VDRL.
Potrivit reprezentanţilor DSP, cele mai uzuale teste sunt cele legate de boli cu transmitere sexuală, dar şi cele legate de apă sau alimente.
„Cele mai solicitate analize sunt la coprocultură, la exudate, la HIV, la VDRL, coproparazitologice, uroculturi, pe apă, alimente şi testele de sanitaţie”, a declarat
Lidia Onofrei, purtător de cuvânt în cadrul instituţiei.
Conform listei de preţuri afişată pe site-ul DSP, acestea variază în funcţie de importanţa şi timpul alocat analizei respective, întrucât pentru a determina un AC HIV este nevoie de un interval de timp de 3-5 zile, costul unei astfel de analize fiind de 27 de lei, sau gratuită în cazul în care pacientul face parte din Planul Naţional al Ministerului Sănătăţii. Dacă pentru o urocultură bolnavul plăteşte 22 de lei, când vine vorba de analiza pentru apele reziduale menajere discutăm de cu totul altă sumă, adică 130 de lei. În urma serviciilor medicale oferite prin laboratorul de analize, în vistieria instituţiei a intrat de la începutul anului în curs suma de 58.000 de lei.
Vestea bună este că laboratorul are porţile deschise pentru toţi cei care au nevoie de serviciile acestuia.
„Toţi pacienţii care sunt îndrumaţi sau care ni se adresează. Unele din ele sunt contra cost, altele sunt gratuite, depinde dacă sunt incluşi în anumite programe”, a mai precizat
Lidia Onofrei. Tot DSP Botoşani prin serviciul de supraveghere şi control legat de boli transmisibile, asigură consiliere şi testare HIV în cadrul centrului de consiliere, recoltare de probe biologice cât consultanţă privind măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor pentru persoanele care efectuează călătorii în zonele cu risc.
Marina NECULA