Sute de mici fermieri din Botoșani renunțat la tot şi au plecat în străinătate lăsând satele pustii.
Ţăranii din Botoşani se plâng că în ultimii ani au ajuns dincolo de limita suportabilului din cauză că preţul oferit de procesatori pe litrul de lapte sau pe kilogramul de carne este prea mic, iar statul nu face mai nimic să-i ajute.
Aproximativ 70 % din populaţia judeţului Botoşani, unul dintre cele mai sărace din România, locuieşte la sat şi trăieşte din creşterea animalelor.
În lipsa unor alternative economice în mediul rural, singurele venituri ale oamenilor sunt fie din vânzarea produselor lactate sau a cărnii, fie din munca cu ziua sau din ajutorul social, scrie Adevărul. În ultimul timp însă, sute de mici fermieri au fost nevoiţi să renunţe la tot şi să plece în străinătate lăsând satele pustii.
„Sunt sate unde au mai rămas numai bătrânii. Când se duc ei, se duc şi satele. Tinerii au încercat, dar când au văzut câtă bătaie de joc este la adresa fermierului român, au fugit ca în puşcaţi. Mai bine pasc oile în alte ţări. Nimeni nu te ajută aici. Numai la Dumnezeu ne mai rugăm”, spune Mihai Gridei, un fermier care creşte oi, porci şi vaci.
Principala problemă a micilor fermieri, crescători de animale din judeţ, este preţul prea mic oferit de procesatori, în special pentru roadele muncii lor, mai scrie sursa citată.
De exemplu, în comuna Stăuceni, cei mai mulţi localnici cresc vaci, oi şi porci. Localnicii spun că de vreo câţiva ani nici măcar banii pe nutreţ şi întreţinerea vacilor nu-l mai scot. De profit nici nu poate fi vorba. Aceştia se plâng de preţul infim oferit de procesatori pentru litrul de lapte, în cazul vacilor.
„Este o bătaie de joc. Primeşti 80 de bani, 90 de bani. Un leu primeşti în sezonul rece. Este de râs ce se întâmplă“, spune Mihai Grindei.
Când se gândeşte la sumele cheltuite pentru întreţinerea vacilor de lapte, localnicul se aprinde brusc.
„Când fac comparaţia asta, îmi vine să mă duc şi să vând tot şi să plec. Acum....pe loc....Cu un leu pe litrul de lapte nu ai cum să supravieţuieşti. În vacă bagi lucernă, nutreţ. Trebuie să-i dai porţii bine stabilite. Dacă nu-i dai tain, nu-ţi dă nici ea lapte. Dar la procesator, când merg cu munca mea, mă trezesc cu un leu. Îmi vine nu ştiu ce să fac...”, spune săteanul cu năduf.
Un alt fermier, Viorel Coşureanu, are 65 de vaci de lapte, dar de 5 ani se gândeşte mereu să se reprofileze. A făcut un calcul şi a realizat că ar avea nevoie măcar de 1,4 lei pe litrul de lapte pentru a putea supravieţui. În schimb, primeşte doar un leu.
„Preţul nu este după munca pe care o face omul la animale şi nici pe cheltuielile lui. Gândiţi-vă că numai îngrijitorii, şi ăia când îi găseşti, trebuie plătiţi cu 2.000 de lei pe lună. La toate astea se adaugă dările la stat şi aşa mai departe “, spune Coşureanu.
Un alt localnic, din satul Tocileni, îşi paşte oile pe imaş. Are şi vaci. Cu toate acestea, spune că este în pragul depresiei din cauza preţului la lapte.
„Am 67 de ani şi sunt bătucit de muncă. De la 7 ani muncesc pe brânci. Mă duc la procesator, îmi dă un leu pe lapte. Ies cu banii îi număr şi stau şi plâng cu căciula în mână. De necaz. Copiii mei au ajuns oameni mari din câştigul meu cu animalele. Acuma suntem vai de capul nostru”, spune săteanul.
Autorităţile locale confirmă exodul masiv al micilor fermieri de la ţară. Tot mai mulţi oameni vând animalele şi părăsesc satele.
„Dacă în anul 2000 aveam aproape 4.000 de vaci în toată comuna, acum abia dacă mai adunăm 800. Preţul este prea mic la litrul de lapte iar oamenii preferă să plece. În curând va dispăra vaca de lapte din sat. Riscăm şi o catastrofă demografică”, spune Cozmin Epuraş, primarul din Stăuceni.
Citește mai mult AICI
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Misterul locului blestemat din Botoșani unde se află masa tâlharilor, s-ar ascunde comori fabuloase
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
ASTĂZI la Botoșani: O mașină a luat foc din mers, șoferul abia a apucat să sune la 112
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Urmează Zilele Eminescu la Botoșani: Gală națională organizată într-un loc de vis
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
SEARA TRECUTĂ: Razii de proporții în zonele din Botoșani considerate periculoase
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile