Primarul spune că nici până în prezent nimeni nu a fost tras la răspundere pentru cheltuirea defectuoasă a acestor bani.
În comuna Santa Mare, judeţul Botoşani, o şcoală a fost reabilitată de două ori în ultimii 10 ani, fiind aruncaţi pe fereastră peste 150.000 de euro de la Banca Mondială. Mai mult, lucrările planificate, începute în anul 2008, nu au fost finalizate nici măcar astăzi, după ce s-au mai investit peste 300.000 de lei din fondurile Primăriei, pe lângă ceea ce s-a primit de la Banca Mondială.
Comuna Santa Mare se află efectiv la capătul României. Din municipiul reşedinţă de judeţ şi până la comuna de pe malurile Prutului sunt peste 90 de kilometri, scrie Adevărul. Şcoala din centrul comunei este cea mai încăpătoare, mai ales că satele din Santa Mare au spor demografic pozitiv. Mai precis, sunt trei corpuri de clădire care pot adăposti în jur de 200 de elevi.
În anul 2007,această şcoală era însă o ruină. Elevii aproape nu mai puteau învăţa carte fiindcă ploua prin acoperiş, iar zidurile erau crăpate. De altfel, nici nu primea autorizaţie sanitară de funcţionare. Atunci, autorităţile locale au primit vestea că şcoala va fi reabilitată cu fonduri de la Banca Mondială, dar printr-un organism al Ministerului Educaţiei, şi nu prin intermediul Primăriei Santa Mare.
„A fost prinsă la reabilitare acum 9-10 ani, prin Banca Mondială. M-am bucurat foarte mult atunci că şcoala era prinsă la reabilitare. Ploua prin clase, avea acoperişul distrus. Lucrările au fost făcute fără aportul Primăriei. Implementarea era făcută de o unitate care nici până astăzi nu ştiu cum se numeşte, a Ministerului Educaţiei şi care se ocupa de această investiţie. Doar la urmă trebuia să iau în primire lucrarea”, spune Viorel Relinschi, primarul din Santa Mare.
Licitaţia a fost câştigată de o firmă din Iaşi. Primarul spune că antreprenorul a lucrat mai bine de un an, a realizat 80% din lucrare, dar la un moment a murit patronul firmei şi lucrările au fost sistate. Mai mult decât atât, spune primarul Relinschi, lucrările au fost făcute de mântuială.
”Prima clădire, din cele trei, a făcut-o cu un pic de răspundere, dar al doilea corp de clădire a fost făcut...fără cuvinte. Nu ştiu cine supraveghea muncitorii acolo. Vedeam că nu se lucrează cum trebuie, vedeam că nu-i bun. Apoi, a murit patronul firmei de construcţii. A murit şi şcoala. Rele cum erau lucrările, dar au murit de tot atunci. Cam 80% erau terminat din proiect dar nu era făcut bine.”, spune primarul.
Clădirile au rămas abandonate timp de 7 ani. Elevii au învăţat în trei schimburi înghesuiţi în acelaşi corp de clădire, şi acela fără condiţii corespunzătoare. Restul erau închise. În plus, în doi-trei ani, corpurile de şcoală s-au stricat de tot.
”Vreo câţiva ani am stat cu şcoala încuiată, a căzut şi un tavan, s-au degradat masiv între timp”, spune Relinschi.
Pe ruinele rămase în urma reabilitării parţiale s-au cheltuit peste 150.000 de euro, bani de la Banca Mondială.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
2,7 milioane de euro pentru dezvoltarea liceelor cu profil agricol din județ
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Femeie AMENDATĂ de polițiștii locali după ce și-a scos masa în stradă
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Inspectorii de muncă, în controale pe la firmele din Botoșani în cadrul unei campanii
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024