Fiecare colet conţine 5 periuţe de dinţi, un tub de 300 de mililitri de pastă de dinţi, cu flacon de săpun lichid de jumătate de litru, 800 de mililitri de şampon pentru copii, 500 de mililitri de şampon pentru adulţi şi un pachete de 2,7 kilograme de detergent de rufe.
Un program iniţiat de Uniunea Europeană prevede distribuirea în zonele sărace ale României, până la sfârşitul lunii ianuarie, a aproximativ 4,7 milioane de „pachete de igienă“. Mulţi beneficiari privesc ajutorul cu rezerve.
Comunele din judeţul Botoşani au început să primească pachete cu produse de igienă personală oferite de Uniunea Europeană prin Guvernul României. Este vorba despre aproximativ 30.000 de colete pentru 71 de comune cu aproximativ 350 de sate.
În comuna botoşăneană Truşeşti, de exemplu, autorităţile locale au primit 514 pachete cu produse de igienă de la Uniunea Europeană de la începutul anului 2020. În baza anchetelor sociale, pachetele au fost distribuite unor anumite categorii de localnici, scrie Adevărul.
Prioritari au fost asistaţii social, familiile cu mulţi copii şi bătrânii cu pensii foarte mici.
„Beneficiarii sunt cei de la ajutorul social, persoanele cu mulţi copii, înscrişi la alocaţii, plus bătrâni cu pensii foarte mici sau tineri cu probleme de sănătate“, explică pentru Adevărul Gheorghe Rotundu, consilier în cadrul Primăriei Truşeşti.
Acesta spune că produsele sunt mai mult decât necesare pentru a încuraja igiena personală la categoriile defavorizate.
„Mai sunt unele persoane, ca peste tot, care lasă de dorit cu igiena“, adaugă Rotundu.
„Mai bine dădeau de mâncare“
Majoritatea sătenilor cu probleme sociale au primit pachetele de la angajaţii primăriei. Colete similare au fost distribuite şi în comuna botoşăneană Curteşti, printre oamenii care locuiesc în satul Băiceni. Unii localnici sunt nemulţumiţi că au primit acest fel de ajutoare. Preferau mâncare în loc de săpun.
„Eu sunt la ajutor social şi am primit. Le folosesc, cum să nu le folosesc, că doar nu suntem jegoşi. Dar mai bine dădeau mâncare, ce să fac eu cu periuţa de dinţi când n-am ce mânca? Că nu pot mânca plastic. Şi aşa nu prea mai am dinţi. Ce să spăl dacă nu am ce mai spăla?“, spune un sătean din Băiceni.
Gheorghe Bostan are aproape 60 de ani şi trăieşte tot în comuna Curteşti. A auzit şi el de ajutoarele distribuite în sat.
„Sunt bune, că mai sunt oameni care nu se spală, ăsta-i adevărul. Măcar aşa, dacă au primit ce trebuie, trec la treabă. Dar sunt unii săraci care muncesc la vite. Degeaba se spală, că se murdăresc la loc. Ce să mai arunce bani pe tot felul de smacuri? Abia dacă au ce băga în gură“, spune săteanul.
Sunt mulţi săteni care spun că unii stau murdari din cauza sărăciei dar şi a condiţiilor precare din mediul rural. O mare problemă în mediul rural este lipsa apei curente şi a băilor corespunzătoare. Oamenii se spală cu apă de la fântână şi eventual o încălzesc pe plită. Unii au căzi în faţa casei, direct în curte, pe care le folosesc doar vara, mai scrie sursa citată.
Autorităţile din Truşeşti spun că pachetele ar fi trebuit să fie mai consistente şi cred că doar cu o floare nu se face primăvara.
„Ar fi trebuit să fie mai consistente. Să aibă o valoare mai mare, adică cu mai multe produse. Aşa, este o soluţie temporară. Oamenii se spală acum, le folosesc, dar după aceea nu mai au bani să cumpere“, crede consilierul local Gheorghe Rotundu. „Vai de capul meu, trăiesc de pe o zi pe alta. De pastă de dinţi îmi arde mie? Când chiorăie stomacul, nu-mi mai pasă dacă am făcut baie sau nu“, afirmă un alt sătean din Truşeşti.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Valeriu Iftime a dezvăluit care a fost cea mai mare extravaganță a sa din postura de om bogat
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Ajut-o pe Dana să aibă o viață fără durere: Orice donație, oricât de mică, contează!
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Precipitații puține și temperaturi ridicate: PROGNOZA meteo actualizată
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile