(P) Cu siguranță îți amintești de serile de iarnă în care, copil fiind, abia așteptai să intri în casă și să te încălzești la gura șemineului. Aproape oricare dintre noi am trăit acele momente magice. Cu toate astea, cu trecerea timpului s-ar putea să nu mai fi acordat aceeași atenție momentelor mici, dar care înseamnă enorm. Dar, asta nu înseamnă că nu poți crea aceeași atmosferă primitoare în căminul din prezent.
Când vine vorba de încălzirea casei, există două echipamente speciale care te vor ajuta - șemineele și termoșemineele. Haide să vedem cum îl alegi pe fiecare în funcție de nevoile tale.
Un șemineu are un rol dublu, acela de a încălzi și de a ajuta la crearea unei ambianțe plăcute. Acesta poate încălzi atât camera în care este montat, cât și alte camere din locuința ta.
În ceea ce privește forma acestuia, o poți alege în funcție de amplasarea sa - în colțul unei camere, pe mijloc sau chiar între pereții a două camere, pentru a beneficia de căldură în ambele încăperi.
Când vine vorba de placaj, în cazul unui șemineu ai diverse variante la dispoziție. Poți apela la un placaj din piatră naturală (de exemplu, marmură sau travertin) sau, dacă ești adeptul unui stil rustic, poți alege cărămida.
Șemineele sunt de mai multe feluri și se deosebesc în funcție de sistemul de încălzire. Așadar, atunci când te-ai hotărât că vrei să achiziționezi unul, poți alege între:
- Semineu cu focar deschis;
- Șemineu care funcționează cu un combustibil solid;
- Șemineu pe gaz;
- Șemineu cu aprindere electrică.
- Ajută la încălzirea locuinței. În plus, poate fi racordat și la o centrală termică.
- Are rol estetic. Adaugă eleganță și rafinament încăperii în care este montat.
- Ajută la crearea unei ambianțe perfecte și face ca locuința să fie mai primitoare.
Rolul principal al unui termosemineu este acela de a încălzi prin radiație și convecție camera în care este montat, dar și restul locuinței, cu ajutorul unui sistem de radiatoare.
Termoșemineul este un echipament care funcționează, în general, pe peleți, fiind complet automatizat și echipat (cu vas de expansiune, pompă, termostat etc.). Acesta oferă și posibilitatea conectării la un termostat de cameră, prin care vei putea gestiona temperatura dorită.
Ce mai trebuie să știi este că majoritatea modelelor sunt dotate cu geam de sticlă termorezistentă pentru siguranță, dar care-ți va permite și să vezi cum arde focul. Așadar, și un termoșemineu poate ajuta la crearea unei ambianțe plăcute.
- Combină două dintre cele mai importante și necesare funcții - încălzirea completă a casei tale și încălzirea apei pe care o folosești.
- Poate fi conectat la un alt sistem de încălzire din casa ta.
- Ajută la crearea unei ambianțe plăcute.
Precum șemineele, și termoșemineele pot să difere în funcție de sistemul de încălzire. Iată din ce tipuri poți alege:
● Termoșemineu ce permite încălzirea pe lemne și cărbune;
● Termoșemineu pe peleți;
● Termoșemineu pe lemne și peleți cu sistem de autocurățare.
Fie că pui mult accent pe partea estetică, fie că te interesează ca echipamentul de încălzire să fie, înainte de toate, cât mai eficient, șemineele și termoșemineele îți pot satisface aceste nevoi.
În timp ce un șemineu este, într-adevăr, mai potrivit din punct de vedere estetic, și termoșemineul poate ajuta la crearea unei ambianțe relaxante. Cert este că ambele vor ajuta la încălzirea locuinței și la menținerea temperaturii. Așadar, tot ce trebuie să faci este să te gândești la ce anume îți dorești de la sursa ta de încălzire și să iei, apoi, decizia corectă.
Sursă foto: unsplash.com
FC Botoșani reia campionatul cu o echipă „grea”: Din păcate nu ne putem alege adversarii – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Leo Grozavu a semnat cu FC Botoșani un contract pe doi ani și jumătate – VIDEO cu primele declarații
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile