Chiar la intrarea în sediul Administrației Finanțelor Publice Botoșani, un afiș atenționează proprietarii locuințelor să declare autorităților competente contractele de închiriere. Asta potrivit Legii Locuințelor, publicată de Ministerul Dezvoltării.
Cei care totuși oferă locuințele spre închiriere fără contract, ar putea fi sancționați cu amenzi de la 4.000 la 5.000 de lei, spune legea. În plus, și contractele nedeclarate la administrația financiară atrag după sine sancțiuni cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei.
În județul Botoșani (excepție face municipiul Dorohoi) în acest moment sunt declarate 1.546 de contracte de închiriere pentru care statul percepe impozitul aferent.
Câștigurile obținute în urma cedării locuinței, sunt impozabile, potrivit Codului Fiscal, care spune că „veniturile din cedarea folosinței bunurilor sunt venituri în bani și/sau în natură, provenind din cedarea folosinței bunurilor mobile sau imobile, obținute de către proprietar, uzufructuar sau alt deținător legal”.
Cu toate că legea este clară și amenzile sunt destul de mari pentru cei care se abat, există totuși un număr considerabil de proprietari care se feresc de Fisc, și care sunt destul de greu de găsit. Reprezentanții finanțelor din Botoșani spun că nu pot interveni decât dacă primesc sesizări în acest sens, însă chiar și așa, este destul de greu de demonstrat că proprietarul chiar obține venituri de pe urma închirierii locuinței și nu face decât un act de bun samaritean unor „cunoștințe” aflate în nevoie.
(C.B.)
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024