Mult hulitul prag electoral din Legea referendumului, care i-a făcut nopți albe premierului Victor Ponta, dar și lui Crin Antonescu, a fost impus de către actualii judecători ai Curții Constituționale, Ion Predescu și Acsinte Gaspar dar şi o parte dintre socialii democraţi din vechea gardă a PDSR-ului. Printre aceştia şi actualul director al cancelariei prefectului, Viorica Afrăsânei, pe atunci deputat.
Victor Ponta și Crin Antonescu au fost sabotați în cadrul acțiunii lor de debarcare a președintelui României, Traian Băsescu, de către oameni din propriul partid. Pe doi dintre aceștia i-au propus chiar la Curtea Supremă, scrie
evz.ro. Celebrul articol nr. 10, din Legea nr.3/2000, privind organizarea și desfășurarea referendumului, a fost pus în lege de către șase reprezentanți ai fostului PDSR, actualul PSD. Concret, pe 23 octombrie 1997, patru deputați PDSR- printre care Acsinte Gaspar, Viorica Afrăsânei și Liviu Radu Bara - și doi senatori de la același partid, unul dintre ei fiind Ion Predescu, au depus la Camera Deputaților proiectul Legii privind referendumul. În cadrul acesteia, la articolul nr. 10, cei șase colegi ai premierului Ponta au stipulat: “
Demiterea Președintelui României este aprobată, dacă a întrunit majoritatea voturilor cetățenilor înscriși în listele electorale”. Prin urmare, criticile cu privire la necesitatea pragului electoral la referendumul privind demiterea președintelui ar trebui direcționate către judecătorii Predescu și Gaspar.
Pe 28 aprilie 1998, în cadrul unei ședințe din cadrul Camerei Deputaților, a fost supusă la vot Legea referendumului. 278 de deputați au votat „
pentru”. Niciunul nu a votat „
împotrivă”. 10 parlamentari s-au abținut.