(P) Pentru fiecare dintre noi durerea este particulara, o suportam diferit si da, unii au o rezistenta mai buna la durere, altii nu.
O cadere, accident, miscare brusca, torsiune, etc, si durerea poate fi acuta. Poate deveni cronica (dureaza o perioada de timp mai lunga), sau se intensifica treptat. Poate aparea la nivel de os, de tesut moale (muschi, ligament), uneori pare a fi “pe nerv”, intensa si ascutita, sau cumva se proiecteaza si este insotita si de alte manifestari (greata, transpiratie, temperatura locala, inrosirea pielii, edem).
In fiecare dintre situatii, pentru o zona de corp, un organ ce doare, trebuie sa apelezi neintarziat la un consult medical si apoi la tratament pentru combaterea ei.
Astazi, multe modalitati eficiente de combatere a durerii sunt la indemana specialistilor fizioterapeuti. La Fiziolife Medica, se folosesc tehnici si aparate ultra-moderne ce folosesc agenti fizici (curent electric, temperatura, laser, ultrasunet, etc) sunt parte esentiala a terapiei in acest scop.
Alegem una sau mai multe metode de fizioterapie pentru tratament in mod personalizat, in functie de gradul de durere, de diagnosticul cu care vine pacientul, stadiul afectiunii si starea lui generala. Iata doar cateva exemple si aplicatiile lor in diferite tipuri de durere:
· Terapia T-CARE (Tecar) - este o forma de curent terapeutic ce stimuleaza propriile mecanisme de refacere. Eficient pentru combaterea durerii, scaderea contracturii si redorii musculare ce determina la randul lor durere. In plus, creste metabolismul celular, efect antiinflamator si antiedem;
· Unde soc - terapie moderna cu efecte rapide anti durere, de multe ori chiar de la primele sedinte. O utilizam in aproape fiecare afectiune musculo-ligamentara insotita de durere asa cum sunt traumatisme sau inflamatii de ligamente, capsule articulare, fascii, muschi, precum si in afectiuni din zonele neurologie, ortopedie, cardiologie, medicina estetica;
· TENS (transcutaneous electrical nerve stimulation) - asigura reducerea durerii atat in afectiuni acute cat si in multe siutatii cu durere cronica. Este foarte utila in fibromialgie, leziuni de diferite grade ale maduvei spinarii, durere post-operatorie, osteoartrita, neuropatii, neuropatie diabetica si in multe alte situatii cu durere acuta;
· Laser - terapia HILT, este eficienta in variate situatii cu leziuni de tesut cat si durere uneori foarte importanta: osteoartrita (genunchi, umar, glezna), bursite, degenerarari de disc intervertebral, hernii de disc, sciatica, tendinite, “cotul tenismenului”, fasciita plantara, artrita reumatoida, etc.
· Asocierea electroterapiei cu alte metode precum kinetoterapie, masaj, aplicarea de benzi kinesio, stretching - cu atentie la durere si celelalte simptome.
Durerea la nivel de coloana cervicala sau lombara, de la mentinerea unor pozitii gresite de lucru, somn, ridicarea de greutati in mod gresit. Durerea cervicala creste treptat in orele in care uiti sa tii corect gatul si capul. Este insotita de contracturi musculare pe ceafa si la umeri, durere de cap, uneori furnicaturi la nivel de brat si antebrat. Lombara poate fi suparata si ea de o pozitie gresita, greutati sau scaun nepotrivit la birou. Durerea “difuzeaza” de la zona lombara, apar contracturi musculare, pozitie intepenita, uneori si mergi defectuos crezand ca o sa fie mai bine.
Durere dintr-o leziune importanta de menisc - de obicei simti mai intai pocnitura, nu neaparat durere, si, de multe ori, poti sa si mergi. Durerea apare si creste in 1-2 zile, insotita si de umflarea zonei genunchiului - edem. Daca nu ajungi nici atunci la medic, posibil ca o parte din meniscul afectat sa se desprinda si ajunge in articulatie pe care o blocheaza, iar durerea creste si mai mult si mersul este serios ingreunat.
Durerea din sciatica - apare ca o durere-nevralgie, uneori brusc, in zona lombara si iradiaza spre fesa. Poate fi insotita de amorteala, furnicaturi, in special in stadiul in care se “lasa” pe picior, deci spre coapsa, gamba, chiar degetele de la picioare. Poate aparea si slabiciunea membrului afectat, greutate la mers, la ridicarea talpii de pe sol.
Fizioterapia este una din metodele moderne care ne ajuta in fiecare situatie in care durerea este componenta principala ce trebuie combatuta. Majoritatea pacientilor nostri ne spun de durere in primul rand, apoi de alte manifestari si simptome. Si nimic nu ne face mai multa placere decat atunci cand, dupa primele sedinte de fizioterapie, pacientul ne spune: “Dar stiti, NU ma mai doare!”. Perfect sa continuam cu mai multa putere si energie recuperarea!
Articol revizuit medical de către doctor Ana-Maria Florescu (doctor recuperare medicală) la FIZIOLIFE MEDICA (fiziolife.ro).
Sergiu Bălășcău
Jan 15, 2025
CLIPUL ZILEI: Mesajul primarului Cosmin Andrei la Zilele Eminescu
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
S-a cerut DEMISIA prefectului la protestul MAI - LIVE
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile