Condiții pentru a obține o locuință ANL: titularul de cerere trebuie să nu fi deținut o altă locuință în proprietate, să aibă un serviciu stabil pe perioadă nedeterminată pe raza unității administrativ teritoriale, să aibă între 18 și 35 de ani. Există și criterii de departajare, precum numărul copiilor, nivelul studiilor, sau starea de sănătate. Aveți carnet de partid? Uitați de aceste condiții și criterii!
Pentru că, mai nou, se pare că a fost găsită metoda prin care cap de listă în celebrul document în care stau înșirați de ani de zile în jur de 2.000 de botoșăneni, să ajungă anumite persoane, fie membre ale unui partid politic, fie cu rude care au această calitate. Cum se procedează? Simplu. Titularul contractului de locuință ANL face o cerere prin care dorește să includă în spațiul locativ o altă persoană, un fel de sub-chiriaș. Iar lista de acte nu este una lungă, pentru că pe lângă cererea propriu zisă mai este nevoie de o declarație notarială și un angajament prin care acolo unde sunt datorii, persoana care beneficiază de includere, se obligă să le achite. Există și o motivație pentru care se solicită includerea în spațiu, cea standard fiind de perfectare a actelor de identitate.
Exact așa a ajuns și Dana Lăzăruc, fata care practic a crescut în PSD și care a fost aleasă și președinte PES Activist Botoșani să locuiască într-un apartament al statului. Tânăra social-democrată, de profesie medic stomatolog, s-a mutat de curând într-o locuință la ANL Cișmea, pe același motiv și anume pentru a-și perfecta actele de identitate. A fost primită în spațiu de o anume Maria Lăcrămioara Maxim, titulara de contract care, culmea, își are domiciliu în… Bucecea. Cererea a ajuns pe biroul viceprimarului Marius Buliga în luna ianuarie a acestui an, fiind semnată împreună cu Iulian Ciubotaru, șef serviciu Compartiment Informații Cetățeni (CIC).
Cum s-a ajuns ca o femeie din Bucecea, cu locuință la Cișmea să primească cu chirie un medic?
”Nu știu asta, nu cunosc amănunte. I-am dat includere, sigur. Deci o d-nă a cerut includere pentru Dana Lăzăruc, poate e o altă d-nă. Includerea în spațiu nu înseamnă că este chiriașul nostru sau că este co-chiriașul nostru. Nu are cum. Chiriașul este cel care a primit în CL locuință, în urma listei respective”, explică Marius Buliga cum a ajuns să semneze includerea în spațiu.
Poate Dana Lăzăruc să preia apartamentul?
Marius Buliga: ”Nu. Este o listă. Dacă d-na respectivă care a luat-o în spațiu renunță la locuință, locuința devine liberă și revine la noi și o ia următorul pe listă. Deci nu are treabă cel care e luat în spațiu, într-un fel, acolo. Nu are nici o obligație față de noi și nici noi față de el, cam așa stau lucrurile”.
Totuși, realitatea îl contrazice pe vicele Buliga. Într-o vizită în blocul în care locuiește Dana Lăzăruc reporterul Botoșăneanul a descoperit că de fapt social democrata chiar stă singură, iar vecinii nu au mai văzut-o pe titulara de contract de multișor. Explicația ar fi că Maria Lăcrămioara Maxim ar fi plecată de mai mult timp la București. Însă într-o bună zi, ar urma să revină.
”M-a luat doar în spațiu, atât tot, nu este pe numele meu. Vine foarte rar, este o rudă, stă pe la București, are acolo ceva cu serviciul. Este doar pentru o perioadă de timp, nu este mutată acolo, nu are o altă locuință”, a declarat și Dana Lăzăruc.
Mai departe, tânăra a subliniat în mai multe rânduri că doar are grijă de locuința statului, însă motivele pentru care s-a mutat la o distanță considerabilă de centrul municipiului, a preferat să le țină învăluite în mister.
Explică mai departe Dana Lăzăruc:
”Pentru mine nu este o problemă dacă stau în centrul orașului sau în altă parte. Nu cred că am un motiv anume, ea este mai mult plecată, stau eu într-adevăr, dar asta nu înseamnă că și-a luat o locuință în altă parte, a născut la București și o perioadă a stat acolo, se întoarce, dar nu știe exact când. Și eu avea oricum grijă de apartament, fără să stau și fără să locuiesc acolo de mai bine de un an și jumătate, deci fără nici o treabă și fără să locuiesc. Acum, fiecare crede și interpretează cum vrea, nu am ce să zic altceva. Iar chestia asta că am eu ANL, nu am eu nici un ANL”.
Și totuși cum este posibil? În baza unui articol și anume cel cu nr. 1833 din Codul Civil prin care ”Chiriaşul poate ceda contractul de închiriere a locuinţei sau subînchiria locuinţa numai cu acordul scris al locatorului, caz în care, în lipsa unei stipulaţii contrare, cesionarul, respectiv sublocatarul răspunde solidar cu chiriaşul pentru obligaţiile asumate faţă de locator prin contractul de închiriere”.
Iar Cătălin Flutur, directorul general al societății Locativa, spune că astfel de cazuri la Botoșani sunt numeroase. Toate au un numitor comun și anume acela că persoanele pentru care se solicită includerea în spațiul locativ al statului, trebuie să-și facă acte de identitate.
”Ei primesc locuințe, dar nu se mai duc să își schimbe și buletinul, sunt mai mulți de genul acesta. Când îi expiră buletinul trebuie să se ducă, sunt care se duc, dar alții stau pe buletinul vechi cât vor ei… și ca să-și schimbe buletinul, acela costă, pentru că el oriunde se duce să-și deschidă utilitățile, merge cu contractul”, menționează Cătălin Flutur.
Botoșăneanul a scos la iveală într-o anchetă anterioară metoda prin care la Botoșani au ajuns să fie tranzacționate contractele de chirie ale locuințelor ANL fără ca ulterior să se audă de vreun control sau de vreo instituție care să verifice cum se fac aceste tranzacții. De altfel, și pe ușa blocului în care s-a mutat Dana Lăzăruc era un mic anunț prin care cineva se arăta interesat să preia contracte ANL.
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024