Patru tinere din Botoşani au realizat un clip muzical, prin intermediul căruia sunt promovate valorile turistice ale Botoşaniului.
Pentru mulţi români, Botoşaniul este doar locul unde se agaţă harta în cui. Aparent o zonă săracă şi neatractivă.
În realitate însă cel mai nordic judeţ al României are comori turistice extraordinare care însă nu au fost puse în valoare. În primul rând, o parte a celor mai mari oameni de ştiinţă sau genii ale României sau născut la Botoşani: Eminescu, Enescu, Luchian, Iorga sau Onicescu sunt doar o parte a acestora.
Totodată, judeţul a fost numit de reputatul arheolog român Mircea Petrescu Dâmboviţa ”un El Dorado al arheologiei”, cu vestigii extrem de valoroase, din paleolitic şi până în epoca medievală.
Judeţul nord-moldav este încărcat cu vestigii medievale ştefaniene, municipiul Botoşani fiind un adevărat ”târg al Doamnei”. La toate acestea se adaugă elemente valoroase de turism ecumenic şi peisaje, mai ales pe malurile Prutului şi în lunca Siretului, de o frumuseţe răpitoare.
Cu toate acestea, Botoşaniul este un diamant neşlefuit. Timp de trei decenii, nu a fost elaborată o infrastructură turistică şi nici o strategie eficientă de promovare a frumuseţilor judeţului.
Ceea ce nu au făcut autorităţile, au reuşit însă patru tinere pasionate de cultura şi tradiţiile Botoşaniului. Acestea au realizat pe cheltuială proprie un clip muzical prin care promovează câteva dintre atracţiile şi valorile Botoşaniului. Melodia dar şi clipul, prin care turiştii sunt invitaţi la Botoşani, a devenit viral în mediul online dar şi la principalele staţii de radio din România.
Melodia cu videoclip se numeşte simplu, dar sugestiv ”Hai la Botoşani”. Cele care o interpretează s-au autointitulat la fel de simplu, ”Fetele din Botoşani”.
Este vorba despre tinere cu vârsta cuprinsă între 22 şi 27 de ani, toate interprete de muzică folclorică din judeţul Botoşani.
Se numesc Iustina Irimia (27 de ani), absolventă a facultăţii de Litere, Lorena Dupu (22 de ani), Loredana Călin, absolventă a Academiei de Muzică din Cluj şi Simona Mazăre, absolventă a Universităţii de Arte şi Folclor.
Ideea realizării unei melodii dedicate valorilor Botoşaniului şi încurajării tuturor de a vizita aceste judeţ i-a venit Iustinei Irimia, profesor de limba română dar şi cunoscută interpretă de muzică populară în zona Moldovei şi soţia unui tânăr preot botoşănean.
”Noi fetele din Botoşani, am simţit nevoia unui cântec care să reprezinte judeţul. De aici de fapt a venit ideea”,
spune Iustina Irimia.
Versurile cântecului, interpretat în cel mai pur grai moldovenesc, sunt scrise de tinerele interprete.
”Eu şi cu Simona, ne întorceam de la un spectacol, şi am zis «Hai să facem un cântec despre Botoşani!». Ulterior s-a născut şi textul”,
adaugă Iustina Irimia.
Odată ce cântecul a luat naştere a fost creat şi un videoclip sugestiv, realizat de un specialist din Suceava.
Fiecare dintre cele patru tinere, pe lângă refren şi alte părţi comune ale cântecului, şi-au ales să cânte individual, în cadrul aceleaşi melodii, despre câte o mare personalitate a Botoşaniului.
Astfel Iustina Irimia a cântat despre Eminescu, melodia fiind ilustrată de imagini de la Casa Memorială Mihai Eminescu de la Ipoteşti, dar şi din pădurile care l-au inspirat pe poet şi bineînţeles de la lacul cu nuferi.
Lorena Dupu a vorbit în cântec despre George Enescu, cu ilustrare de la Liveni, locul naşterii renumitului muzician.
Loredana Călin a cântat despre Ştefan Luchian şi plaiurile mirifice de pe malurile Prutului, iar Simona Mazăre despre istoricul Nicolae Iorga, ilustrând totodată şi meşteşuguri populare renumite la Botoşani cu meşterii Dănuţa şi Iacinschi.
”Noi am dorit doar să scoatem la lumină valorile Botoşaniului. Este un judeţ cu multe frumuseţi şi merită să fie cunoscut la adevărata sa valoare”,
spune Loredana Călin.
”Este un cântec pe care l-am creat din sufletul nostru”,
adaugă şi Simona Mazăre.
Melodia, ca şi clipul, au fost realizate pe cheltuiala tinerelor şi nimeni nu s-a aşteptat să devină atât de cunoscut într-un timp foarte scurt.
”Nu ne aşteptam să aibă acest impact. Dar ne-am dat seama că a devenit foarte cunoscut la nivel naţional. Suntem mândre. Facem cunoscut Botoşaniul, şi asta contează”,
spune Lorena Dupu.
(Sursa: Adevărul)
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
ANUNȚ Primăria Botoșani privind termenul de plată a taxei de salubritate
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Încălcările din trafic: Locurile unde șoferii sunt surprinși și Poliția e pe fază!
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024