În judeţul Botoşani sunt sate întregi care s-au schimbat radical după plecarea localnicilor la muncă în străinătate.
Oamenii spun că Occidentul le-a schimbat mentalitatea şi că autorităţile locale au fost nevoite să investească pentru a ţine pasul cu noile standarde ale populaţiei.
Botoşaniul este un judeţ preponderent rural şi în care majoritatea populaţiei trăieşte din agricultură şi creşterea animalelor. Locurile de muncă sunt aproape inexistente iar perspectivele aşijderea. În peisajul rural botoşănean au apărut însă ”comunele italienilor”, scrie Adevărul.
Este vorba despre comunităţi în care majoritatea populaţiei lucrează în străinătate. Sunt sate în care mai locuiesc doar bătrâni şi copii. Plecarea oamenilor la muncă a schimbat radical faţa acestor cătune transformându-le total în ultimele două decenii. Mai mult decât atât oamenii spun că au obligat involuntar şi autorităţile locale să investească mai mult în aceste comunităţi pentru a face faţă noilor mentalităţi.
”Aici numai ăia fără căpătâi nu au vilă. Toţi s-au luat unul după altul şi au plecat la muncă. Nici căruţe nu mai sunt. Toţi au maşini care mai de care. Le lasă aşa cu numere din afară”, spune un localnic din comuna Lozna.
Lozna este unul dintre ”satele italienilor”. Impropriu spus fiindcă majoritatea lucrează în Germania, Olanda, Anglia sau Belgia. Cert este că majoritatea populaţiei munceşte în străinătate. Au plecat încă din anii 90. Exodul masiv a fost însă după 2004. S-au chemat unii pe alţii împinşi de foame, sărăcie şi lipsă de perspectivă.
”Da ce să faci aici? Numai cu vaca şi pământul. Preţurile tot creşteau, lumea se schimba şi noi tot cu căruţa şi două camere din chirpici plus mămăligă la prânz. După ce o căzut Ceauşescu şi au auzit de Germania au plecat unde au văzut cu ochii”, spune Rodica Tănase, o localnică.
Primarul din Lozna, Viorel Lozneanu, spune că majoritatea s-au dus în ţările din centrul şi vestul Europei, mai puţin către cele sudice, destinaţia predilectă a românilor.
”Încă din anii 90 au plecat. După ce am intrat în Uniunea Europeană s-a plecat pe capete. S-au tras unii pe alţii. Dacă pleca vecinul îl chema şi pe celălalt. Plecau de multe ori împreună. Nu prea merg în Italia. Mai mult Germania, Olanda, Belgia sau Anglia. Câştigă şi mai bine acolo. Aici erau condiţii modeste de trai. Nu aveau ce să facă pentru a progresa”, spune Viorel Lozneanu.
Cei mai mulţi lucrează în construcţii şi agricultură. O parte sunt sezonieri. Lucrează şase sau nouă luni şi restul anului vin acasă.
”Le convine că pot să aibă şi copiii sunt observaţie, îi mai ajută pe bătrâni atunci când sunt acasă”, spune primarul.
Articolul integral AICI
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
„Carnavalul toamnei” la un liceu din Botoșani: Proiect de suflet cu frații de peste Prut
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Tragedie lângă noi: Tânăr înjunghiat mortal de un coleg la o petrecere
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Legendarul Nicu Alifantis vine la Botoșani pentru un concert special cu Filarmonica
Oana Sava
Nov 16, 2024