Chiar dacă munca de acasă pare să fie apreciată de foarte mulţi angajaţi care evită, astfel, timpul pierdut în trafic şi lucrează într-un mediu mult mai confortabil, există şi dezavantaje.
Unul dintre ele se referă la gestionarea unor treburi casnice în timpul programului de lucru sau divizarea atenţiei între copii şi activităţile profesionale. Dacă şi tu ai dificultăţi de concentrare în timp ce lucrezi de acasă, iată câteva sfaturi care te pot ajuta să fii mai productiv şi să-ţi gestionezi mai bine sarcinile.
Îţi va fi mai uşor să te concentrezi asupra sarcinilor profesionale, dacă îţi amenajezi un spaţiu dedicat muncii. Să lucrezi din pat sau de la masa de bucătărie poate părea amuzant sau relaxant, dar, pe termen lung, nu este o soluţie. Ai nevoie de un spaţiu al tău, cu o masa birou şi un scaun care să-ţi asigure o postură corectă. În plus, îţi poţi amenaja acest colţ într-o cameră diferită de cea a partenerului de viaţă, în cazul în care şi acesta lucrează de la domiciliu, sau de cea în care copiii participă la orele online. Delimitarea de acest spaţiu profesional te va ajuta să intri într-o atmosferă de lucru, exact ca şi cum ai fi la locul de muncă.
Nu e nevoie să-ţi pui costum şi cravată sau vreo rochie sofisticată, dar nici nu e recomandat să-ţi petreci ziua în pijamale. Creierul nostru răspunde la anumiţi stimuli şi, mai ales, la rutină. Chiar dacă nu te mai duci la birou, încearcă să-ţi păstrezi un stil de viaţă relativ similar. Trezeşte-te la aceeaşi oră, îmbracă-te cu ceva comod şi plăcut, fă-ţi ritualul de dimineaţă, iar timpul pe care îl economiseşti nefiind nevoit să parcurgi traseul până la birou îl poţi petrece cu familia, făcând sport sau citind ceva care te ajută să-ţi îmbunătăţeşti abilităţile profesionale. La fel şi la finalul programului: încearcă să-ţi termini munca la aceeaşi oră ca atunci când mergeai la birou, ca să ai timp pentru hobby-uri şi pentru cei dragi.
O modalitate eficientă de a fi productiv constă în prioritizarea sarcinilor. Din tot ce ai de făcut într-o zi de lucru, cu siguranţă unele aspecte sunt mai importante decât altele, aşa că începe întotdeauna cu sarcinile care necesită concentrare şi atenţie sau care au un grad mai ridicat de dificultate, astfel încât, atunci când le finalizezi, să simţi că partea cea mai grea a trecut. O altă modalitate de a-ţi prioritiza munca este în funcţie de urgenţă sau de termenul limită care ţi s-a impus. Totodată, este important să nu te laşi distras de apeluri telefonice sau alte tipuri de activităţi online. Dacă nu este nimic urgent, asigură-ţi interlocutorii că îi vei suna imediat ce ai un moment liber.
Când lucrezi de la distanţă, este uşor să te simţi oarecum deconectat de colegii şi colaboratorii tăi. De aceea, este important să păstrezi o bună comunicare cu ei şi să te coordonezi cu cei din echipa ta, dacă aveţi proiecte comune. Din fericire, instrumentele online sunt de mare ajutor, mai ales dacă sunt folosite în mod eficient. De asemenea, nu uita să-ţi suni colaboratorii, chiar dacă nu ai ceva specific să le transmiţi. Este preferabil să menţii toate contactele şi relaţiile profesionale la un nivel cât mai bun. Şedinţele online sunt şi ele o modalitate foarte bună de a interacţiona cu colegii şi managementul, aşa că poartă-te întotdeauna ca la orice reuniune în format fizic.
Munca la domiciliu poate oferi numeroase avantaje, însă, din punct de vedere profesional, poate genera şi anumite provocări. Ţine cont de sfaturile de mai sus, ca să fii, în fiecare zi, cea mai bună versiune a ta!
Sursa foto: Pexels.com
„Poeți în dialog” la Colegiul Laurian, eveniment organizat în cadrul Zilelor Eminescu
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Scandal la ultimul amical al Botoșaniului, preparatorul fizic a vrut să scoată echipa de pe teren
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Un hipermarket a DUBLAT valoarea garanției pentru sticlele reciclate
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile