(P) Odată cu venirea sezonului rece, este esențial să iei măsuri pentru a limita pierderile de căldură și a menține temperatura din interior la un nivel confortabil. Pe lângă starea de bine resimțită, vei contribui și la eficiența energetică a locuinței. Iată câteva modalități prin care poți reduce din pierderile de căldură.
Ferestrele îți oferă o priveliște deosebită asupra frunzelor galbene sau a clădirilor acoperite de zăpadă.
În același timp, reprezintă o barieră în fața frigului. În special, geamurile termopan reduc din pierderile de căldură, deoarece izolează foarte bine și sunt prevăzute cu strat dublu sau triplu de sticlă. Mai mult, dacă acoperi ferestrele din termopan cu draperii, vei limita suplimentar pierderile de căldură.
Copacii, gardul viu sau plantele cățărătoare pot ajuta la încetinirea vântului rece din sezonul rece. Alege să plantezi copăcei sau adevărate paravane verzi pe zona de nord și est a locuinței, pentru a limita folosirea excesivă a sistemelor de încălzire. Nu uita să scuturi crengile de zăpadă; în caz contrar, acestea se pot rupe și nu îți mai oferă umbră în zilele caniculare.
Izolația este un aspect foarte important pentru a preveni pierderile de căldură toamna și iarna. În sezonul rece, căldura din locuință va circula din zonele ambientale, spre spațiile adiacente precum podul neîncălzit, subsol, garaj sau zonele exterioare. De asemenea, căldura poate circula în mod indirect prin pereți, tavan și pardoseli, oriunde există o diferență de temperatură.
Pe lângă izolația exterioară, este indicat să acorzi atenție și izolației interioare. Izolația pardoselii este un mod eficient și relativ simplu de a reduce pierderile de căldură ale locuinței și a preveni creșterea facturii la energie. Indiferent dacă ai o locuință cu sau fără etaj, este recomandat să îți concentrezi efortul asupra izolației pardoselii; pe aici se pierd cantități importante de căldură. De asemenea, un plus de izolație aduce covorul. Acesta blochează aerul între pardoseală și covor, care acționează ca un izolator natural.
O altă formă de izolație ignorată de mulți vizează caloriferele. Prin izolarea caloriferelor vei preveni pierderile de căldură și vei economisi la factura pentru încălzirea locuinței. Izolează zona din spatele caloriferelor cu panouri reflectorizante pentru a menține casa călduroasă.
Inspecția acoperișul este una dintre cele mai bune măsuri preventive înainte de zilele friguroase. Urcă-te pe scară și vezi dacă există goluri, țigle lipsă sau alte probleme structurale care ar permite pierderile de căldură.
Prezența lichenilor, atunci când există, poate indica un acoperiș degradat. Repară acoperișul și izolează-l pentru a preveni pierderile de căldură încă dinainte de primele ploi.
Pereții care dau spre exterior sunt ultimii care se încălzesc într-o locuință, iar apropierea de afară înseamnă că sunt și cei care vor reține frigul mai mult timp. Încearcă să nu așezi piesele de mobilier aproape de pereții exteriori. Dacă patul este poziționat pe un perete exterior, este indicat să alegi un model cu tăblie, pentru a avea un strat de protecție între tine și peretele cel mai friguros din cameră.
Mai mult, este indicat să poziționezi patul sau canapeaua orientate spre ferestre pe care pătrunde lumina naturală.
Chiar dacă soarele își face mai rar simțită prezența în sezonul rece, este recomandat ca atunci când se întâmplă să tragi jaluzelele pentru ca locuința ta să absoarbă lumina și să se încălzească în mod natural.
Chiar dacă pereții exteriori sunt realizați din materiale de calitate, tot se va pierde căldură. O idee simplă de a limita pierderile de căldură este să acoperi pereții care dau spre exterior cu oglinzi sau tablouri. Chiar și un poster oferă o minimă izolație și poate crește ușor temperatura interioară. Dacă preferi tapițeriile, cu atât mai bine. Le poți pune pe perete, deoarece izolează chiar mai bine decât tablourile.
În general, izolația pereților, a pardoselii și a acoperișului/mansardei, combinate cu alegerea de geamuri de tip termopan, contribuie la limitarea pierderilor de căldură în sezonul rece și te ajută să te bucuri de o temperatură ambientală plăcută.
Sursa foto: Shutterstock
Zeci de viitori medici din Botoșani au dat examenul de rezidențiat – SPECIALIZĂRILE
Oana Sava
Nov 18, 2024
FĂRĂ bilete gratuite pentru copii la meciul FC Botoșani – FCSB
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Se caută consilier la AJOFM Botoșani – LISTA locurilor de muncă
Oana Sava
Nov 18, 2024
ANUNȚ Licitație Direcția de Servicii Publice pentru locuri disponibile în piețe
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
SCANDAL în scara unui bloc din Botoșani: Bărbat dus în cătușe la sediul Poliției Locale
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024