(P) Supraîncălzirea este o mare problemă pentru laptopurile de gaming. Vă vom spune cum să vă păstrați laptopul rece în timp ce vă jucați, indiferent cât de lungă sau de intensă este sesiunea.
Laptopurile de gaming sunt (relativ) ușoare, portabile și împachetează puterea de procesare grafică a unui desktop într-un cadru compact și ușor de manevrat. Dar, din păcate, tocmai această compactitate este, de asemenea, cea mai mare slăbiciune a lor.
Chiar și laptopurile obișnuite pot genera și reține cantități copioase de căldură. Puneți un GPU puternic în interiorul acestuia, iar situația devine mult, mult mai gravă. La urma urmei, producătorii de hardware nu pot face prea multe pentru a menține răcoarea într-un spațiu atât de înghesuit atunci când atât CPU, cât și GPU sunt supuse unei sarcini grele.
Așadar, cum puteți să preveniți supraîncălzirea unui laptop în timpul jocurilor? Din fericire, există mai multe lucruri pe care le puteți face pentru a vă asigura că sistemul de răcire al PC-ului dumneavoastră funcționează corect și puteți chiar să-i dați și un imbold suplimentar!
Citiți mai departe pentru a afla despre ce vorbim.
De preferință, un laptop ar trebui să fie așezat pe o suprafață plană și solidă atunci când este folosit și mai ales atunci când este supus unei sarcini grele.
Atunci când este așezat pe o suprafață moale, cum ar fi un pat sau poala dvs., unele sau, potențial, toate prizele ventilatorului de pe partea inferioară vor fi obstrucționate, blocând astfel fluxul de aer și împiedicând sistemul de răcire să funcționeze corect. Dimpotrivă, atunci când este așezat pe o suprafață dură, cum ar fi un cooler de laptop, picioarele de cauciuc ale laptopului îl ridică ușor pentru a permite ventilatoarelor să tragă o cantitate suficientă de aer rece.
Dacă nu există o suprafață solidă convenabilă pe care să așezați laptopul, puteți face una dintre următoarele:
● Țineți-l pe genunchi, asigurându-vă în același timp că nu blocați prizele ventilatoarelor.
● Ridicați-l folosind ca suport un cooler de laptop, o carte, o cutie sau orice obiect solid similar.
Având în vedere că aerul circulă în mod constant printr-un laptop, o eventuală acumulare de praf este inevitabilă. Nu există nicio modalitate de a preveni acest lucru, iar cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să vă curățați laptopul în mod regulat, de preferință la fiecare trei până la șase luni.
Curățarea unui laptop este destul de simplă. Iată cum să procedați:
● Cumpărați o cutie de aer comprimat. Acesta este singurul instrument de care veți avea nevoie pentru a vă curăța laptopul fără a-l deschide.
● Asigurați-vă că laptopul nu este alimentat și că a avut timp să se răcească înainte de a începe.
● Țineți laptopul pe o parte pentru a expune grilele ventilatoarelor de admisie din partea de jos.
● Apropiați cutia de grilă și pulverizați. Asigurați-vă întotdeauna că bidonul se află în poziție verticală, altfel aerul lichid ar putea scăpa și deteriora hardware-ul.
● Mutați și înclinați laptopul pentru a curăța bine admisia din toate unghiurile. Continuați să faceți acest lucru până când nu mai observați că iese praf.
● Repetați cele de mai sus pentru fiecare ventilație în parte.
Pe lângă simpla luare de măsuri pentru a vă asigura că sistemul de răcire intern propriu al laptopului dumneavoastră funcționează corect, știați că vă puteți procura și un cooler de laptop, sau un pad de răcire, așa cum sunt denumite uneori?
Acesta este un accesoriu destul de simplu și relativ ieftin care vă poate ajuta foarte mult în cazul problemelor de supraîncălzire cu care vă confruntați. De fapt, un cooler de laptop este aproape indispensabil în cazul laptopurilor de gaming.
Modul în care funcționează acestea este simplu: le așezați pe o suprafață, apoi așezați laptopul deasupra lor, le conectați la unul dintre porturile USB ale laptopului și lăsați ventilatorul (sau ventilatoarele) să își facă treaba. În cele din urmă, veți observa temperaturi mai scăzute în timpul sesiunilor lungi de jocuri datorită fluxului de aer crescut.
Dacă ați făcut toate cele de mai sus și totuși laptopul dvs. continuă să se supraîncălzească, cel mai probabil există o problemă hardware sau software de bază care trebuie rezolvată.
Este adevărat că un GPU dedicat generează în mod inevitabil o cantitate destul de mare de căldură, dar dacă vorbim despre un GPU low-end care este forțat prea tare de jocurile moderne, atunci temperaturile ar putea scăpa de sub control. Același lucru este valabil și în cazul procesoarelor cu cipuri grafice integrate (aproape toate procesoarele Intel) sau a unuia dintre APU-urile AMD.
Așadar, dacă observați scăderi notabile de performanță care însoțesc creșterea căldurii, înseamnă că procesorul grafic atinge temperaturi critice. În acest caz, trebuie să avansați răcirea fie prin curățarea acestuia, fie prin procurarea unui cooler de laptop și, de preferință, prin ambele.
Dacă asta nu ajută, există două lucruri pe care le puteți face:
● Reduceți setările din joc. Evident, acest lucru va face ca GPU-ul să lucreze mai puțin și, desigur, să genereze mai puțină căldură. Cel mai bine este să începeți cu caracteristicile care necesită un GPU intensiv, cum ar fi ocluzia ambientală sau anti-aliasing. Cu toate acestea, scăderea rezoluției afișajului este o modalitate sigură de a ajuta un GPU învechit sau insuficient de puternic să țină pasul cu vremurile.
● Procurați-vă un GPU extern. Acestea reprezintă o modalitate excelentă de a obține o grafică de nivel desktop într-un laptop, reducând în același timp foarte mult căldura internă a acestuia.
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Două familii din Botoșani, la un pas să rămână fără casă de Crăciun
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Becali cere o sumă exorbitantă pe fotbalistul dorit de Iftime
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Un botoșănean a devenit viral după ce „și-a parcat” BMW-ul direct pe pârtie – VIDEO
Oana Sava
Dec 27, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile