Lanţul de magazine de discount Lidl, intrat oficial pe piaţa locală în 2011 prin preluarea reţelei Plus, a ajuns anul trecut al optulea cel mai mare importator din România, urcând patru poziţii faţă de 2013, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Nemţii de la Lidl sunt de altfel alături de reţeaua-soră Kaufland singurii retaileri prezenţi în top 100 importatori, scrie Ziarul Financiar.
În timp ce celelalte reţele de magazine au mers încă de la intrarea pe piaţă pe un model de business care promova parteneriatele cu furnizori locali, Lidl a preferat un model diferit. Astfel, germanii pariază pe mărci proprii - care reprezintă 80% din oferta din magazine potrivit ultimelor date - pe care le produc fie local, fie într-o anumită ţară pentru întreaga regiune. În acest context, nemţii aduc din state precum Polonia sau Germania multe dintre articolele din magazine. Cu alte cuvinte, pentru produsele botoşănene sau cele din România rămâne un procent de maximum 20% din totalul mărfurilor aflate în galantarele Lidl în condiţiile în care acestea se vând integral la români.
„Lidl ca model de business este total diferit faţă de ceilalţi retaileri, noi dezvoltăm produsele marcă proprie pe care le şi importăm, respectiv exportăm, după caz. Asta înseamnă că ne realizăm singuri importurile, nu apelăm la importatori intermediari locali. Practic, comenzile se realizează de Lidl România şi, prin intermediul platformei noastre internaţionale, importăm produsele ce urmează să facă parte din sortimentul Lidl România“.
Reprezentanţi Lidl România.
Ei nu oferă însă cifre privind valoarea importurilor sau ponderea lor în totalul vânzărilor. Vânzările firmei Lidl Discount, care operează magazinele cu acelaşi nume, sunt estimate de ZF la peste 750 mil. euro anul trecut. Germanii nu şi-au depus situaţiile financiare în 2012 şi 2013, datele disponibile pentru 2011 fiind cele ale Plus Discount. Reprezentanţii grupului german nu dau detalii nici despre estimările pentru acest an, însă precizează că peisajul economic va fi dificil.
Lidl a intrat în România, inclusiv în Botoşani, prin preluarea reţelei de peste 100 de magazine Plus, iar apoi s-a extins cu magazine construite de la zero, lanţul ajungând la peste 180 de unităţi în prezent. După deschiderile din acest an - cel puţin zece unităţi - compania se va apropia de 200 de unităţi.
Unele companii care operează hypermarketuri în România au o altă politică şi colaborează cu firme locale, societăţi precum Casa Pâinii, Lacto Solomonescu ori Five Continents reuşind să îşi desfacă produsele în magazinele retailerilor străini.
Șoferul care a omorât-o pe Beatrice NU trebuia să fie la volan
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
România sub ALERTE meteo: În ajun de Crăciun vor fi precipitații în toată țara
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
ACUM: Revoluționarii și șefii din administrație se pregătesc să comemoreze eroii din 1989
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile