”Ocrotitorii” banului public se află de mai bine de o lună de zile într-unul din birourile Primăriei Botoșani și verifică bibliorafturi întregi de documente pentru a vedea modul în care s-au cheltuit banii botoșănenilor și unde s-a făcut risipă. Au ajuns cu verificările la societatea Urban Serv, aflată sub tutela Consiliului Local Botoșani, care este unic acționar.
Aici, controlorii financiari de la Curtea de Conturi au descoperit că în anumite zile în care a plouat, pe străzile orașului s-a măturat.
În anul 2016, din bugetul municipiului Botoșani au fost efectuate plăți către SC Urban Serv SA în sumă de 720.000 de lei reprezentând servicii de măturat și spălat căi publice, curățat zăpadă și combatere polei.
Controlorii au verificat un eșantion de operațiuni care au scos în evidență acceptarea la plată de către Primărie a unor servicii de salubrizare străzi ce contravin prevederilor contractului și programului de salubrizare.
Prin unele procese verbale pentru un interval de 14 zile diferite din lunile ianuarie și februarie anul trecut, au fost decontate servicii de măturat manual carosabil în cantități mai mari decât în realitate.
Un exemplu în acest sens a fost în opinia Curții de Conturi data de 4 ianuarie 2016, când prin programul de salubrizare, primarul a aprobat măturatul manual al carosabilului pe o suprafață de 199 metri pătrați, iar prin procesul verbal de recepție din aceeași dată a fost acceptată la plată suprafața de 772 metri pătrați, cu 570 mp mai mult.
La fel s-ar fi întâmplat și pe 13 octombrie 2016, când a fost aprobată spre măturare manuală o suprafață de 205 mp și s-a decontat 795 mp, adică cu 589 mp mai mult. După ce jurnaliștii au aflat despre lucrurile depistate de Camera de Conturi Botoșani, edilii au evitat să facă declarații pe tema neregulilor în decontările către SC Urban Serv SA.
”Suntem în discuții cu controlorii de la Curtea de Conturi în ceea ce privește decontarea unor cheltuieli privind salubrizarea privind arterele de circulație, salubrizare prestată de Urban Serv, unde au fost declarate o serie de neconcordanțe. Urmează ca în viitorul apropiat să dăm o serie de detalii privind modalitatea în care s-a desfășurat acest lucru pentru a clarifica aspectele ce au fost invocate”,
Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani
Directorul societății Urban Serv spune că a oferit deja un răspuns la clarificările cerute de Curtea de Conturi și că poate argumenta de ce s-a intervenit cu măturatul manual în anumite zile în care a plouat.
”În contractul de prestări servicii se precizează că măturatul mecanizat nu se efectuează în zilele în care plouă. Au fost luate zilele respective, analizate, la o primă vizualizare și cercetare s-a spus că în zilele în care a plouat s-a înlocuit măturatul mecanizat cu cel manual. Urmează să dăm explicațiile de rigoare. Normal că, niciodată nu a plouat 24 din 24 de ore sau dacă a fost o situație din aia, s-a înlocuit. Având în vedere că noi lucrăm trei schimburi, de exemplu, dacă a plouat dimineață și am oprit măturatul mecanizat, noi după masă și în schimbul de noapte, manual am făcut curățenie”,
Simion Drelciuc, director general SC Urban Serv SA.
Nu a fost stabilită vreo sumă care să fie considerată prejudiciu și care să-i fie imputată societății Urban Serv.
Iar despre procesele verbale prin care s-au acceptat lucrările realizate de Urban Serv, șeful societății susține că la acel moment nu au fost refuzate și nici nu au fost obiecții.
Însă, dacă va fi necesar, va înapoia banii, așa cum s-a întâmplat în 2012, când a primit comandă să deszăpezească parcările din municipiu.
”O parte erau private, o parte nu, dar fiind o situație deosebită, atunci o parte din bani i-am dat înapoi, în jur de 100.000 de lei. Atunci noi am efectuat toate lucrările de deszăpezire, erau o parte în careul de salubrizare, altele nu. Asta este, am primit comandă din partea Primăriei”,
Simion Drelciuc, director general SC Urban Serv SA.
Iar măturatul este permis pe timp de iarnă, atunci când suprafața carosabilă sau trotuarele nu sunt acoperite de zăpadă.
”Doar atunci când nu ninge. De exemplu, anul trecut, de 1 decembrie, era iarna. Știți că era uscat total. Ni s-a cerut să măturăm. Este HCL care spune că se face măturatul în situații în care carosabilul nu este acoperit de zăpadă”,
Simion Drelciuc, director general SC Urban Serv SA.
Controlorii de la Curtea de Conturi nu au întocmit deocamdată un raport final. Chiar ieri a avut loc o ședință de conciliere de peste două ore la care au participat atât primarul, cât și cei doi viceprimari și în care s-au dezbătut mai multe aspecte rămase în suspensie, fără a se lua însă o decizie finală.
Principala sursă bugetară de achitare a serviciilor prestate de SC Urban Serv SA de către Primăria Botoșani o constituie taxa de salubritate.
Primar amenințat cu moartea într-un LIVE, bărbat adus în cătușe la Botoșani: Îl omor cu mâna mea
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Un botoșănean care s-a pus pe afumat carne a fost la un pas să dea foc la casă
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Un cunoscut sportiv din Botoșani și-a anunțat RETRAGEREA: Orice aventură are un final
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
O casă a luat foc seara trecută, pompierii chemați urgent
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
O importantă rețea din România deschide un magazin la Botoșani înaintea Crăciunului
Gabriela Erdic
Dec 22, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile