Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) este supus unor minuțioase verificări efectuate de controlorii Camerei de Conturi Botoșani. Acest program este cel cu care liderii PSD Botoșani se laudă în ceea ce privește investițiile județene.
În jur de 20 de unități administrativ teritoriale din județul Botoșani au primit adrese de la Camera de Conturi prin care solicită răspunsuri vis a vis de investiții derulate prin PNDL.
Este foarte posibil să fie și mai multe.
Termenul de răspuns este unul extrem de strâns în condițiile în care documentația solicitată este una complexă.
„Am primit de la Curtea de Conturi un material foarte amplu în care ni se solicită niște criterii de performanță ale PNDL, criterii de performanță însemnând un chestionar foarte, foarte complex, în care se invocă de la analiza cost-beneficiu, până la gradul de satisfacție al cetățeanului. Până și întrebarea aceasta există, dacă avem o unitate de măsură și aici am și eu mici îndoieli pentru că nu știu încă unitatea de măsură al gradului de satisfacție”,
Dumitru Chelaru, președintele Asociației Comunelor Filiala Botoșani
Controlorii financiari efectuează o misiune de audit începută pe 8 octombrie și care trebuie să fie gata pe 29 noiembrie numită ”Performanța PNDL – subprogramul modernizarea satului românesc, la nivelul județului Botoșani”, în comunele care au beneficiat de finanțare în perioada 2013 – 2017.
„Acolo sunt și întrebări ale organismelor europene privind conformarea, sunt întrebările și a celor care ne dau bani pentru a face ceva, pentru a face niște lucruri în județ care să fie conforme. Pentru că, v-am spus, le facem haotic și ne dăm seama după finalizarea lor că nu funcționează sau nu pot fi autorizate. Lucrul acesta eu l-am mai spus, dar vi se părea atunci o glumă. Am spus că s-ar putea să cheltuim niște bani și nu suntem acolo unde ne dorim să fim”,
Dumitru Chelaru, președintele Asociației Comunelor Filiala Botoșani
Pe înțelesul tuturor, cei de la Camera de Conturi vor să știe dacă în teritoriu finanțările guvernamentale au fost prioritizate și dacă au fost investiți bani în obiective cu adevărat de interes public. Să nu fie regăsite situații în care sunt construite școli sau săli de sport în comunități fără populație școlară. Sau cămin cultural într-un sat fără drumuri și dispensar.
În limbaj european, se solicită un „acquis comunitar” ce desemnează totalitatea drepturilor și a obligațiilor comune care decurg din statutul de stat membru al Uniunii Europene.
Este interesant ce ar urma să se întâmple cu primarii care au beneficiat de sume prin PNDL și care nu au reușit să ridice gradul de satisfacție al cetățenilor din comunitate. Curtea de Conturi este un organism care se află în subordinea directă a Parlamentului României.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
O structură a statului solicită SUSPENDAREA TikTok-ului în România
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024