Misiunile de audit financiar desfăşurate de către Curtea de Conturi la spitalele publice din România au dezvăluit un şir întreg de abateri, prejudicii, ilegalităţi şi abuzuri, uneori chiar de ordinul milioanelor de lei, scrie Cotidianul.
S-au făcut raportări eronate, nu s-au virat bani la bugetul statului, s-au făcut măriri nejustificate de salarii, nu s-au plătit chirii, s-au făcut decontări la preţuri mult mai mari, nu s-au respectat regulile privind inventarierea, nu s-au recuperat creanţe, au dispărut echipamente şi lista poate continua şi cu alte fapte care au lovit în bugetele instituţiilor aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii. Pentru trei dintre cazuri, au fost sesizaţi procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Conform Curţii de Conturi, au fost desfășurate misiuni de audit financiar asupra contului de execuție la instituțiile publice subordonate Ministerului Sănătății, respectiv la: Institutul Național de Hematologie Transfuzională „Prof. C.T. Nicolau București”, Serviciul de Ambulanță București Ilfov, Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. dr. N.C. Paulescu”, Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, 20 de direcții de sănătate publică județene și 22 de spitale publice. Misiunile de audit financiar desfășurate la unitățile sanitare menționate mai sus au evidențiat:
- nu s-au constituit și raportat în situațiile financiare anuale provizioane în sumă de 666 mii lei, reprezentând drepturi de natură salarială, stabilite prin sentințe civile rămase definitive și irevocabile (DSP Botoșani, Dâmbovița, Harghita, Vaslui, Spitalul Clinic de Urgență București, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”);
- s-a raportat eronat, în situațiile financiare anuale întocmite la data de 31.12.2014, valoarea bunurilor din domeniul public aflat în administrarea entităților, ca urmare a: includerii în valoarea construcțiilor a altor tipuri de active fixe, a unor imobile la alte valori decât valoarea justă stabilită de evaluator, în sumă estimată de 770 mii lei sau neînregistrarea unor terenuri în sumă estimată de 453 mii lei (Institutul Național de Hematologie Transfuzională „Prof. C.T. Nicolau” București); neînregistrării în patrimoniul entității a activelor fixe necorporale în curs de execuție, de natura proiectelor de cercetaredezvoltare finanțate din fonduri publice, în valoare estimată la 1.006 mii lei (Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof.dr. N.C. Paulescu”); înregistrării investițiilor finalizate direct pe cheltuieli și nu în conturile corespunzătoare de active, în sumă estimată de 307 mii lei (Institutul Național de Hematologie Transfuzională „Prof. C.T. Nicolau” București); neevidențierii activelor fixe achiziționate, în perioada 2012-2014, prin programul cu finanțare nerambursabilă, în sumă estimată la 219 mii lei (DSP Botoșani); neevaluării și neînregistrării terenurilor cu construcții și fără construcții, care fac parte din domeniul public al statului, în sumă de 2.180 mii lei (Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. dr. N.C. Paulescu”, DSP Vaslui).
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
FC Botoșani și-a aflat PROGRAMUL pentru următoarele CINCI etape
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Patroni amendați la Botoșani: Angajați fără echipamente de protecție și incidente ascunse sub preș
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile