Populația României este într-o continuă scădere de la revoluție și în consecință copiii sunt tot mai puțini de la un an la altul. Iar când școala provine dintr-un orășel situat în sudul județului, să aduci elevi la unitatea din localitatea natală devine o misiune cât se poate de dificilă.
Pentru că mulți părinți își vor copiii ”la oraș”. Și nici copiii nu spun ”nu”.
Dar asta nu înseamnă că profesorii unităților de învățământ din afara celor două municipii dezarmează.
Un exemplu elocvent este Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu (LTNB) din Flămânzi care, pe lângă multitudinea de proiecte europene accesate și practica efectuată în țări din Europa Occidentală, încearcă să atragă elevii și cu un... film realizat în luna noiembrie a anului trecut, când instituția era condusă de prof. Augistina Fegher.
... În care sunt combinate imaginile unității cu animații video. Spectatorii sunt purtați prin săli de clasă, laboratoare, sala de sport, amfiteatru.
Și apoi sunt prezentate mărturiile câtorva foști elevi ai LTNB, pentru care această unitate de învățământ a reprezentat o veritabilă rampă de lansare. Iată-le:
”Am ales să fiu elev al LTNB. A fost cea mai bună opțiune și spun asta de câte ori am ocazia. A fost rampa de lansare pentru omul care am devenit”,
Bogdan Rebenciuc, student la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației Iași, Președinte Liga Studenților Electroniști din Iași.
”LTNB a fost pentru mine școala care mi-a oferit condiții excelente pentru studiu. Aici am învățat să cred în ideile și visurile mese”,
Andreea Guraliuc, studentă la Facultatea de Medicină Iași.
”Anii de școală petrecuți la LTNB – perioada cea mai frumoasă din viața mea. Au trecut parcă prea repede”,
Denisa Andriesei, studentă la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației Iași.
”La LTNB am avut parte de cei mai buni profesori, care s-au străduit și au reușit cu succes să ne stârnească interesul pentru învățătură”,
Alexandru Cucu, student la Facultatea de Automatică și Calculatoare Iași.
De altfel, din cei 67 de absolvenți care au reușit la examenul de bacalaureat în anul școlar 2019-2020, mai mult de jumătate s-au orientat către învățământul superior, promovând examenele de admitere la facultăți cu note foarte bune.
Promovarea liceului prin acest film a devenit practic o parte a unei strategii de marketing a unității.
Din motive, oficial necunoscute, liceul nu a reușit să atragă atenția autorităților, așa cum s-a întâmplat cu alte unități de profil, (Șendriceni, Trușești sau Colegiul ”Petru Rareș” Botoșani) pentru a fi preluat de către Ministerul Agriculturii, chiar dacă este un liceu preponderent agricol.
Așa că profesorii de aici au trebuit să se descurce singuri în bună parte, însă au reușit totuși să îndeplinească în ultimii cinci ani în totalitate planul de școlarizare propus.
Dar care este oferta LTNB? Ei bine, pentru anul școlar 2021-2022 se propun trei clase pentru învățământul liceal: două pentru filiera teoretica (specializările științe ale naturii și științe sociale) și una pentru filiera tehnologică (calificarea tehnician ecolog și protecția calității mediului).
De asemenea, se propun alte trei clase pentru învățământul profesional, având calificările: mecanic agricol, tâmplar universal sau lucrător în agroturism.
”O cale sigură spre un viitor promițător” este sloganul cu care se încheie filmul realizat de Tudor Cuibar în colaborare cu membrii CSE – LTNB.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Bărbat în miezul nopții, prins „confuz” în mijlocul străzii
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Liviu Ciobotariu, după remiza cu Poli Iași: Sunt puțin dezamăgit de rezultat
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Un italian a primit avertisment după o plimbare cu câinele în Centrul Istoric
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Un grup de copii a încercat să distrugă camerele de supraveghere cu bulgări de zăpadă
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024