Zeci de elevi şi cadre didactice botoşănene s-au adunat la Biserica Bunavestire din municipiu pentru a-l petrece pe ultimul drum pe cel care a fost Ioan Ticalo, profesor de matematică, dascălul care a fost considerat părintele educaţional a mii de elevi pe care i-a călăuzit de drumul cunoaşterii. Ioan Ţicalo s-a stins din viaţă pe data de 23 iulie 2013 după ce ar fi pierdut o luptă cu boala.
Cadrul didactic a părăsit această lume la vârsta de 66 de ani lăsând în urmă o familie îndurerată, colegii şocaţi de această pierdere şi elevi care îi păstrează respectul cuvenit, parte dintre ei venind la înmormântare pentru a-i spune rămas bun.
Colegii profesorului Ioan Ţicalo cu greu au reuşit să vorbească la trecut despre cel care a fost un model în sistem.
„A fost un bun pedagog dar şi un bun profesor. Este o pierdere imensă pentru că, chiar dacă avea 60 de ani, încă 10 ani putea să profite foarte mult de învăţământul matematic botoşănean şi nu numai pentru că era un model cu majuscule aş spune, pentru părinţi, elevi. Un profesor conştiincios, chiar exagerat, foarte exigent şi faţă de sine însuşi nu numai faţă de elevi şi colaboratorii care îi avem, un bun colaborator, pentru mine e o pierdere imensă, speram la pensionare să fie mult mai liber să putem să lucrăm împreună la manuale, la cărţi, aici în foloseam, în sens pozitiv”, a povestit
Arthur Bălăucă, profesor de matematică.
Cu toate că se afla în prag de pensionare, Ioan Ţicalo încă mai putea prin valoarea sa să aducă un aport substanţial în învăţământul local.
„
Pentru noi ca şcoală ca şi pentru întreg învăţământul botoşănean este o mare pierdere. A fost un exemplu de nepreţuit cum s-ar spune, a fost un coleg foarte bun, a fost un părinte, un sfătuitor pentru toţi copiii, a fost un exemplu de diriginte de aceea chiar văd foarte mulţi copii aici la înmormântare care îl respectă şi au venit pentru dl. lor diriginte. Totdeauna a fost foarte modest, el nu a vrut să iasă la lumină, a fost vrut să muncească, foarte muncitor, totdeauna a răspuns când era rugat. Are un palmares foarte bogat, nici nu pot spune acum ce înseamnă rezultatele lui în anii de când a venit la noi în şcoală din 1983 începând cu olimpiada de matematică, etapa naţională deci aici foarte multe rezultate. Apoi concursul Dimitrie Pompeiu care bineînţeles că la noi în şcoală a dat naştere şi împreună cu dl. profesor Bălăucă a pus bazele, a fost activ tot timpul”, a povestit şi
Doina Fostea, directorul Şcolii nr. 7 din Botoşani.
Profesorul Ioan Ticalo va fi înmormântat la Cimitirul Pacea din municipiu.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
[[galerie-foto]]