Nemulţumirile de ordin salarial din sistemul educaţional local şi nu numai par să persiste în rândul mai ales a salariaţilor care fac parte din personalul auxiliar dar şi a cadrelor didactice care se află la început de carieră. Sătui cel mai probabil de a-şi striga ofurile în stradă, dascălilor botoşăneni nu le mai surâde ideea protestelor în stradă.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a emis o scrisoare deschisă a cărei destinatar este Ministerul Educaţiei şi prin care pun în prim plan, din nou, problemele pe care le întâmpină angajaţii din educaţie şi să solicită o rezolvare a acestora. În caz contrar, la nivel naţional un refuz s-ar putea solda cu marşuri stradale.
„Nu aş putea spune că la nivel local am stabilit deja dacă vom face aceste acţiuni sau nu. Noi practic vom putea discuta despre aşa ceva după începutul anului şcolar. Pentru a putea declanşa o acţiune de protest se va face o consultare a membrilor de sindicat şi doar în baza votului acestora, dar deocamdată nu vorbim despre proteste”, a explicat
Liviu Axinte, preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ (LSI) de la Botoşani.
Starea generală de nemulţumire, potrivit sindicalistului îşi are corespondent în anul 2008 din punct de vedere al nivelului salarial mai ales în rândul salariaţilor auxiliari sau a debutanţilor.
„Nu putem spune că acum sunt mulţumiţi profesorii de la Botoşani sau din altă parte. Situaţia materială a angajaţilor din învăţământ este destul de precară mai ales în rândul personalului nedidactic şi în rândul personalul didactic în special a celor care se află în debutul carierei didactice până la nivelul de gradul II şi 10, 15 ani vechime”, a mai spus
liderul sindical. Liviu Axinte a mai menţionat că dacă sistemul educaţional va fi în continuare tratat cu indiferenţă de guvernanţi, România riscă să nu mai aibă profesori la catedră întrucât noile generaţii vor îmbrăţişa cariere mai bine remunerate financiar.
CITEŞTE:
Soluţie pentru înlăturarea „atenţiilor” la examene naţionale: AFLĂ care