Asistentele și medicii de pe alte secții aduși la Terapiile Intensivă habar nu au să lucreze cu aparatura de la ATI, susțin sindicaliștii de la Federația Solidaritatea Sanitară.
În contextul actualei pandemii iscate de noul coronavirus SARS-CoV-2, sistemul medical românesc a fost pus la grea încercare și au ieșit la suprafață toate problemele legate de lipsa de echipamente medicale, dar și de lipsa cadrelor medicale specializate.
Sindicaliștii de la Federația Solidaritatea Sanitară atrag atenția că în secțiile ATI nu există personal medical de specialitate, fapt care pune în pericol viața pacienților.
Mai mult, medicii și asistentele care au lucrat în prima linie sunt, efectiv, epuizați și spun că vor să fie înlocuiți, conform celor de la publicația Național.ro.
Asistentele și medicii de pe alte secții aduși la Terapiile Intensivă habar nu au să lucreze cu aparatura de la ATI, susțin sindicaliștii de la Federația Solidaritatea Sanitară.
Sindicaliștii de la Federația Solidaritatea Sanitară semnalează faptul că Ministerul Sănătății ar fi trebuit, din martie, să organizeze cursuri intensive pentru pregătirea personalului ATI, având în vedere criza de specialiști din acest domeniu.
”Nu avem personal. Nu toți medicii și asistentele știu să folosească aparatura de la ATI. Trebuie să fii specializat, iar unui asistent îi trebuie o experiență de cel puțin șase luni în Terapie Intensivă. Din martie până astăzi, asistenții și medicii din ATI au intrat tot timpul echipați cu acele combinezoane și fizic, nu mai suportă. Au ajuns să stea cu pamperși pe ei ca să nu schimbe echipamentul. Pur și simplu nu mai pot. Ar trebui să le dăm concedii acum, dar nu se poate pentru că iată, vine valul de infectări. Nu este în regulă, s-a gestionat prost și se pare că ne ducem în continuare tot așa.
Ar fi trebuit ca în aceste luni asistenții și medicii care nu au avut pacienți deloc să se ducă la specializare de ATI, știindu-se faptul că este deja o criză în acest domeniu. Noi am solicitat acest lucru, să se facă acele cursuri de formare cu organismele profesionale ale asistenților și ale medicilor. Nu s-a făcut însă nimic”, a declarat pentru sursa citată Radu Vasile, co-președintele Federației Solidaritatea Sanitară.
Lipsa personalului specializat în aparatura ATI a făcut ca riscul de deces al bolnavilor de la Terapie Intensivă să fie unul uriaș.
”Au luat personal medical de la secția de Interne pentru ATI, deși acolo este altă lume. Nu se lucrează la patul bolnavului, cu care pot comunica, ridică-te, întoarce-te, să îți dau să mănânci, să te spăl. La Terapie Intensivă începe să piuie aparatura și se duc să se uite, dar nu știu ce înseamnă. Și se duc să cheme pe altcineva, dacă găsesc pe altcineva. Așa cum pe un anestezist nu poți să-l faci chirurg, nici invers nu se poate.
Și asistenții care nu au experiență în Terapie Intensivă pot învăța în șase luni, într-o situație normală. Dar acum, când cazurile vin tot timpul, nu ai cum. Mai mult, acum a apărut și o altă problemă gravă. Cei care au lucrat efectiv în prima linie au spus că nu le mai trebuie bani, pentru că nu mai pot, sunt epuizați fizic și vor să vină alții să-i înlocuiască”, a mai afirmat co-președintele Federației Solidaritatea Sanitară, Radu Vasile.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024