(P) O curte atrăgătoare cu alei și căi de acces frumos amenajate este o dorință pe care mulți proprietari de locuință visează să și-o îndeplinească. O modalitate prin care se poate realiza acest lucru este în primă fază asfaltarea curții. În acest fel se câștigă nu doar la capitolul estetică, ci și în ceea ce privește funcționalitatea spațiului disponibil.
Dacă dintotdeauna ți-ai dorit să ai curtea frumos aranjată și curată, dar ai evitat să o asfaltezi din lipsă de bani sau timp, poate ar fi bine să te mai gândești o dată. Cu puțină planificare și resurse, lucrarea se poate executa mai repede decât crezi. Poți continua apoi și cu alte lucrări: să plantezi arbori, arbuști, diferite alte plante.
Îți trebuie însă un plan bine pus la punct încă de la bun început. Decide în primă fază ce sumă îți permiți să aloci pentru asfaltare. Dacă ai nevoie de o sumă de bani suplimentară, poți solicita un împrumut de la o instituție care oferă credite rapide. Printr-un împrumut nebancar, de exemplu, poți achita în întregime costurile materialelor și ale manoperei, însă ai grijă să-ți calculezi corect bugetul!
Dacă încă ai reticențe în a pune în practică planul de asfaltare, poate argumentele de mai jos te vor convinge să te apuci de treabă.
În primul rând, lucrarea se poate realiza într-un timp relativ scurt. Asfaltul se aplică ușor, atât mecanizat, cât și manual. Aplicarea mecanizată se face pe suprafețe mari, prin intermediul unui utilaj, fiind nevoie de o singură aplicare în acest caz. Pe de altă parte, aplicarea manuală se face pe suprafețe mici, cum ar fi aleile sau căile de acces, unde nu se poate folosi un utilaj.
Pe lângă modurile de aplicare ușoare, termini mai repede lucrarea și îți pui creativitatea la lucru. Asfaltul preia forma suportului în care este turnat, așa că în cazul în care vrei să-l torni în anumite forme decorative pentru a-i da curții un pic de personalitate, îți poți îndeplini dorința fără dificultăți.
Mai mult decât atât, costurile de întreținere sunt mici pentru că zonele deteriorate se pot repara ușor. Crăpăturile, gropile și bucățile desprinse pot fi astupate, fără a fi nevoie să organizezi alte lucrări.
Neapărat trebuie să te ocupi și de stratul suport. De regulă, pe acesta trebuie să-l formezi din pietriș sau nisip și trebuie să fie întins până devine perfect uniform. Un strat neuniform favorizează apariția mai frecventă a gropilor și a crăpăturilor, ceea ce înseamnă că va trebui să-l refaci des.
Apoi, când vrei să asfaltezi, poți să alegi ce fel de culoare ai vrea să aibă asfaltul. Site-urile firmelor de profil utilizează o gamă largă de pigmenți de unde îl poți cumpăra pe cel care îți place mai mult și/sau care se asortează cu restul decorului.
Atenție: ai în vedere cât de bine se potrivește cu nuanța pereților casei și cu alte elemente de decor! Orice nouă modificare poate să completeze sau să strice peisajul. De asemenea, pe lângă aspectul estetic, interesează-te despre calitatea materialelor ca să nu cumperi unele contrafăcute. Pentru a scoate din ecuație acest risc, orientează-te către producători cunoscuți.
Calculează din start cantitatea necesară pentru suprafața pe care urmează s-o asfaltezi. De asemenea, cumpără toată cantitatea și execută toată lucrarea din prima. Dacă nu faci toată lucrarea în același timp, e posibil să vezi mici diferențe de culoare.
În același timp, ai în vedere că prețul variază în funcție de modul de pregătire a bazei și de numărul de straturi și, de obicei, se calculează pe metru pătrat, ținând cont de caracteristicile fiecărui material.
Dacă ai nevoie de o sumă suplimentară de bani pentru a-ți asfalta curtea, amintește-ți că poți solicita un împrumut nebancar. Dacă, de exemplu, ai o sumă de bani deja pusă de-o parte, poți să achiți cu aceea manopera și cu împrumutul materialele necesare. Merită să investești într-o lucrare de calitate, trainică. Te va scuti de reparații și de bătăi de cap mai târziu.
Tot ca să eviți reparațiile dese, toarnă asfaltul numai când temperatura de afară depășește 10 grade Celsius. Un material își pierde din proprietăți din cauza frigului, prin urmare trebuie să-l protejezi de îngheț. Când te-ai asigurat că temperatura este optimă, poți trece la asfaltarea propriu-zisă. Aceasta se poate realiza într-un singur strat sau în două straturi.
Asfaltarea într-un singur strat se face pe suprafețe reduse destinate circulației oamenilor, iar cea formată în două straturi se execută pentru suprafețe unde se circulă sau se parchează automobile și autovehicule de mare tonaj.
În privința tipului de asfalt pe care îl poți folosi, ai câteva opțiuni dintre care să o alegi pe cea potrivită pentru tine. Pentru alei pietonale și locuri care nu trebuie să suporte greutăți foarte mari, folosește mixtură de tip BA8. Pentru parcări utilizează mixtură de tip BA16 fiindcă este mult mai rezistentă. Mixtura de tip BA25 este cea mai puternică, fiind necesară numai dacă ai trafic constant în zonă, ceea ce nu este neapărat cazul curților de locuință.
Unele lucrări le poți realiza chiar tu, însă dacă suprafața pe care o ai de acoperit este mai mare, apelează la o firmă specializată. Pe lângă asfaltarea în sine, o firmă poate să ofere și garanție pentru lucrările executate. Iar odată turnat, asfaltul poate să reziste fără probleme ani întregi.
Sergiu Bălășcău
Jan 15, 2025
CLIPUL ZILEI: Mesajul primarului Cosmin Andrei la Zilele Eminescu
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
S-a cerut DEMISIA prefectului la protestul MAI - LIVE
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile