Mai mulți ucraineni care au fugit din calea războiului au avut nevoie de îngrijiri medicale la Botoșani. Reprezentanții Spitalului Județean „Mavromati” s-au pregătit cu translatori voluntari tocmai pentru a le acorda îngrijiri corespunzătoare și a nu exista deficiențe de comunicare.
De la declanșarea războiului în Ucraina, zeci de mii de refugiați au trecut granițele către România și mulți dintre ei, în județul Botoșani. Și au început să fie cazuri în care adulți sau copii au nevoie de îngrijiri medicale. Au ajuns la Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU) de la Spitalul Județean „Mavromati” copii de doi, trei sau chiar patru ani cu infecții respiratorii. Un ucrainean a fost transportat direct din vamă cu dureri abdominale la UPU Botoșani, iar o ucraineancă însărcinată a primit îngrijiri la Secția de Obstetrică și Ginecologie.
În total, sunt peste 10 refugiați ajunși la spital, iar cadrele medicale se așteaptă ca numărul lor să crească.
Reprezentanții Spitalului Județean au pregătiți voluntari pe fiecare secție a unității medicale pentru a nu exista sincope în comunicare.
"În această perioadă avem prezentări și în Unitatea de Primiri Urgențe și la Pediatrie și am avut și un caz la Maternitate. Toți pacienții refugiați care s-au prezentat la spital nu au necesitat internare. Ne-am organizat cu translatori voluntari. Pentru fiecare secție, compartiment avem numere de telefon și deocamdată nu au fost cazuri să necesite translatorul,"
Doina Caba, manager Spitalul Județean „Mavromati”.
Există și personal medical care cunoaște o limbă de circulație internațională astfel încât ucrainenii pot fi îngrijiți fără probleme în unitățile medicale de la Botoșani.
Managerul celei mai mari unități medicale din Botoșani susține că la translatori ar urma să se apeleze mai ales în momentul în care sunt transmise rezultatele analizelor.
„În general, suntem pregătiți în momentul în care trebuie să comunicăm rezultate sau diagnostice să nu se interpreteze greșit sau informațiile să nu fie la nivel de specialitate,”
Doina Caba, manager Spitalul Județean „Mavromati”.
Reamintim că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgență „Nicolae Iorga" asigură, permanent, ajutorul medical de urgență în Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca. Câte un echipaj de prim ajutor SMURD se află în fiecare punct și intervine, la nevoie, în sprijinul cetățenilor ucraineni care ajung la Botoșani.
Potrivit ultimelor decizii venite de la nivel național, costurile pentru ucrainenii care se prezintă în spitalele din toată țara sunt suportate de la bugetul de stat. De asemenea, Ministerul Sănătății a trasat sarcini în teritoriu pentru a fi pregătit un anumit număr de paturi care să fie destinate refugiaților.
Și la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou" Suceava au fost consultați în ultimele zile 35 de refugiați.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Încă un primar decedat astăzi, mesaj din partea senatorului Doina Federovici
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Bodyguardul din Botoșani care îl apără pe Călin Georgescu și-a BĂTUT propriul tată
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Un botoșănean aruncă în general un kilogram de gunoi pe zi
Ramona Lupu
Jan 09, 2025
Elisabeta Lipă a revenit pe o funcție de președinte: Nu se pune problema de incompatibilitate
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile