Situaţie nemaiîntâlnită în România: agricultorii ameninţă că depun plângere penală împotriva meteorologilor pentru prognozele din lunile aprilie, mai şi iunie.
Fermierii spun că Administraţia de Meteorologie nu i-a avertizat că va fi secetă, iar ei nu şi-au luat măsuri de precauţie. Iniţiativa aparţine agricultorilor din zona Moldovei, care se plâng că recoltele de grâu, porumb şi floarea soarelui sunt compromise. În Iaşi, seceta a pârjolit ogoarele. Arşiţa a crăpat pământul şi a lăsat plantele uscate pe câmp. Sunt zone unde recoltele sunt compromise până la 100%. Pentru tot acest dezastru, agricultorii arată cu degetul spre meteorologi şi vor să depună plângere penală la începutul săptămânii viitoare. Fermierii spun că au ţinut cont de prognoza meteo când au semănat şi de aceea au folosit soiuri mai puţin rezistente la secetă. Doar că în aprilie şi mai n-a plouat deloc, iar culturile n-au răsărit. Agricultorii estimează că pierderile cele mai mari sunt la porumb şi floarea soarelui. Dar şi la grâu şi rapiţă.
Experţii în agro-meteorologie de la Administraţia Naţională se apără şi îi trimit pe fermieri la hărţile cu rezervele de apă. Deocamdată, ministerul Agriculturii evită să ofere date în ceea ce priveşte producţiile din acest an. Însă estimările fermierilor arată că va fi un an mai slab decât 2014. Federația Națională Pro Agro a solicitat vineri Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale sprijin în instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal, pentru pierderile cauzate de condiții climatice nefavorabile din anul 2015. Această solicitare vine, conform unui comunicat al Pro Agro în contextul în care seceta pedologică și atmosferică instalată a condus la reducerea rezervei de apă din sol. Această situație va duce la reducerea substanțială a producțiilor pentru culturile înființate în primăvara acestui an, generând fermierilor pierderi importante de venit.
,,Scopul demersului este acela de a compensa pierderile cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile ce pot fi asimilate dezastrelor naturale, respectiv secetei. Beneficiarii sunt cei care exploatează terenuri agricole în calitate de proprietari, arendași, concesionari, asociații, administratori în cadrul asociațiilor în participațiune, locatari, grupuri de producători, cooperative agricole”, spun reprezentanții Pro Agro. Aceștia propun acordare sprijinului pentru culturi în teren arabil, anuale și perene, plantații de vii și de hamei, plantații de pomi și arbuști fructiferi cu excepția plantațiilor de pomi și arbuști fructiferi pentru care pierderile sunt cauzate de înghețul târziu de primăvară.
”Cred că atâta timp cât nu există un alt mecanism de eliminarea a riscurilor din agricultură această măsură de ajutor de stat poate să rezolve, în parte, problema generată de seceta pedologică și atmosferică din acest an”, spune Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro. Această schema de ajutor de stat trebuie pusă în aplicare în regim de urgență, apreciază reprezentanții Pro Agro, pentru ca plata sprijinului financiar aferent să se facă într un termen rezonabil pentru ca fermierii să-și poată relua ciclul de producție. Producțiile de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui din acest an vor fi, pe ansamblu, mult mai mici față de anul trecut din cauza secetei, cea mai gravă situație întâlnindu-se în județele Vaslui, Bacău, Botoșani, dar și în sud-estul Banatului și în județul Olt, a declarat miercuri, Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România /LAPAR/.
În privința despăgubirilor ce vor fi acordate fermierilor, ministrul Agriculturii a declarat că, pentru sumele mai mari de 15.000 de euro, România trebuie să ceară acordul Comisiei Europene, iar pentru cele mai mici trebuie să notifice Comisia, chiar dacă ajutoarele vor fi date doar din bugetul național.
”Comisiile constituite pe lângă prefecturi analizează situația în teritoriu, după care ne-o vor prezenta și, pe baza ei, vom vedea ce putem face din fonduri bugetare, pentru că fonduri europene nu cred că vom avea pentru despăgubiri. Oricum, trebuie să avem acceptul Comisiei Europene dacă vorbim de despăgubiri care depășesc 15.000 euro, pentru că sunt situații în care va trebui să acordăm despăgubiri mai mari. Ajutorul de minimis spune că trebuie să dăm nu mai mult de 15.000 de euro trei ani consecutiv. Pentru cei care sunt fermieri mici putem institui ajutorul de minimis fără să așteptam ok-ul Comisiei, doar notificăm, iar pentru forme mai mari de ajutoare de stat trebuie să notificăm Comisia Europeană, așteptam răspunsul și pe urmă vom veni cu eventuale despăgubiri, dar ele vor fi plătite tot în limita disponibilului de la bugetul de stat”, a explicat ministrul Agriculturii.
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Petre Roman audiat astăzi la Parchetul General: Nu există nicio dovadă
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
ASTĂZI: Protest tăcut la Muzeul Județean pentru salarii
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Harta șpăgii din spitale, procent ridicat la Botoșani – CLASAMENTUL
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Un italian recunoscător a fost premiat pe scena teatrului: S-a spart zidul tăcerii – VIDEO
Oana Sava
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile